Етно-еко-фестиваль: у Бородінській громаді хочуть створити Національний природний парк. ВІДЕО

Як громада може зберегти природу, а вона, у свою чергу, – допомогти у розвитку громади? На території Бородінської громади, що на півдні Одещини, 25 вересня відбувся етно-еко-фестиваль «Tarutino steppe». Організатори, серед яких – природоохоронна організація Rewilding Ukraine, Бородінська територіальна громада та Центр етнографічного і сільського туризму “Фрумушика-Нова”, розповіли як планують відроджувати предковічні бессарабські степи, і поділилися планами створення на цій території нового Національного природного парку.

Бородінська громадаНа гостей фестивалю чекало багато цікавих заходів, серед яких – святковий гала-концерт місцевих колективів, що виконували вокальні та танцювальні композиції різних народностей Бесарабії. Увечері степ «запалав» від виступу популярної молдавської групи «Lume», яка завітала на фестиваль привітати громади та відвідувачів. На ярмарку можна було придбати сувеніри ручної роботи місцевих майстрів та спробувати традиційні страви Бессарабської кухні.

Родзинкою фестивалю стала екозона та екоактивності, які розкрили гостям природу унікального Тарутинського степу у всій красі. Серед них – видовищна фотовиставка, цікаві лекції від спікерів з різних природних куточків, захоплюючі відео та екскурсії, на яких гості мали шанс побачити куланів, ланей та інших мешканців степу. Крім того, у рамках фестивалю відбувся круглий стіл, присвячений перспективам створення національного природного парку на території Тарутинського степу.

“Тарутинський степ” – екологічний проєкт, спрямований на відродження природи та місцевих екосистем на землях Бессарабії. Концерт, фотовиставка, лекції екологічних і туристичних експертів з різних куточків України, а ткож, відеодемонстації та екскурсії, на яких відвідувачі могли побачити куланів, ланей та інших мешканців степу – все це можна було побачити на фестивалі «Тарутинський степ». Проте, відновлюється це природне середовище дуже повільно, розповів Олег Д’яков, фахівець з відновлення екосистем.

Бородінська громадаДля природоохоронної організації Rewilding Ukraine незаймана природа степу – це абсолютна цінність, яку потрібно берегти і розвивати. А фестиваль на території Фрумушики – одна з форм компенсації для місцевої громади. Місцевий туристичний комплекс “Фрумушика-нова”, який на місці колись зруйнованого молдавського села відродив нове поселення, яке полюбилося туристам, до речі, також започатковане як альтернатива місцевому сільгоспвиробництву, розповів його засновник Володимир Паларієв.

Проте Тарутинський степ існує не сам по собі. Це – значна частина території місцевої Бородінської громади. А її мешканцям потрібен заробіток. Тому, сільгоспугіддя в степу, нехай і заповідному, це спосіб життя громади. Тож природоохоронні питання тут узгоджують з розвитком місцевої територіальної громади.

Бородінська громадаБородінська громада є унікальною, бо до нашого складу увійшов Тарутинський степ, один з небагаьох степів, який збігся в Європі. У нас є лісові насадження, які на наш погляд потрібно об’єднувати на Національний природний парк. Тому чітко розуміємо, що розвиток етно, еко-напрямк має дати поштовх у розвитку нашої громади”, – розповів Іван КЮССЕ, голова Бородінської територіальної громади.

На думку очільника громади, створення нового Національного парку позитивно вплине на створення нових робочих місць, а відтак, зможе краще наповнювати місцеву скарбницю. У Бородінській громаді величезні можливості для розвитку туризму, а її багатонаціональність, колоритні села, місцевий бізнес і екологічно чисті місця з кожним роком все більше приваблюють гостей.

Тарутинський фестиваль став другим із подібних запланованих заходів в рамках проекту «Відновлення водно-болотних угідь та степів в регіоні дельти Дунаю», який фінансується міжнародною Програмою «Ландшафти під загрозою».

Більше – у ексклюзивному ВІДЕО від СИЛИ ГРОМАД:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *