Микола Обухін: “Життя, віддане людям”. ВІДЕО

Фермерське господарство «Обухін», яке працює в селі Маркевичеве колишнього Ширяївського району на Одещині, цьогоріч відзначає ювілейну дату – 25 років. Засновником та незмінним керівником господарства є Микола Кирилович Обухін. Людина знана і шанована в селі, у свої 83 – депутат Березівської районної ради, авторитет у колективі та родині. СИЛА ГРОМАД побувала в гостях у нашого легендарного земляка, щоб розповісти нашим читачам про цю людину.

Микола Кирилович – хлібороб з діда-прадіда, понад 60 років працює на землі. Тут народився й виріс, і зізнається: не шукав кращої долі деінде. Після школи здобув фах зоотехніка, та вирішив повернутись до рідного села назавжди. Розповідає: село Маркевичеве і заснували предки пана Миколи, саме тут наш герой зустрів і свою долю – Людмилу Михайлівну.

У радгоспі «Червоний партизан» пан Микола працював зоотехніком, а з 1984-го був призначений директором радгоспу, який очолював понад 10 років. Під час керівництва Миколи Обухіна Маркевичеве розквітло: у селі провели газ, збудували 50 кілометрів доріг, люди мали роботу й достаток в родинах. Господарство вирощувало зернобобові культури, велику рогату худобу, відгодовувало свині, вівці. Микола Кирилович пригадує, яких зусиль йому довелося докласти, аби тут нарешті з’явився газ.

Але у перші роки незалежності, коли почалось розпаювання радгоспу, Миколі Кириловичу довелось залишити свою посаду. Та він не опустив рук, і твердо вирішив працювати на землі далі. Свій власний бізнес відкрив у 59 років. Взяв у держави в оренду на розвиток ФГ 50 га. З того часу розпочалась нова сторінка його життя. Ситуацій та випробувань в житті було чимало, але усе витримав з гідністю.

Пан Микола ділиться: незважаючи на великий досвід, усе життя навчався новому. Успішному господарю повірили люди: місцеві власники землі віддали в оренду свої паї. Сьогодні ФГ «Обухін» обробляє землі місцевих мешканців, має у власності надсучасну техніку, нові складські, господарські та офісні приміщення, власну заправку, артезіанську свердловину. А для виробництва господарство купує тільки елітні сорти зернових та олійних культур: тут не економлять на засобах для обробітку грунту, мінеральних добривах, беруть у найкращих виробників. Це збільшує собівартість виробництва, але земля віддячує щедрими врожаями, впевнений Микола Кирилович.

Як відомо, Одеська область відноситься до зони ризикованого землеробства – фермери дуже залежні від примх погоди, часто несуть збитки. Та досвідчений господар завжди знаходить можливість допомогти односельцям. За можливості виділяє кошти на ремонт доріг, встановив у селі 2 водонапірні вежі, планує провести водогін, вкладав кошти у реконструкцію дитячого садочка та ремонти в місцевій школі. Село Маркевичеве входить до Коноплянської громади, воно віддалене від великих міст і селищ, з кожним роком меншає людей. А якщо зникне школа, каже Микола Кирилович, – щезне й село.

Дивлячись на цього енергійного чоловіка, дивуєшся: звідки він бере сили? А їх дає підтримка родини, дружини Людмили Михайлівни, дітей та онуків. Старший син Віталій вже має власне госполарство, але фермерує разом з батьком на землі. У 2020-му подружжя Обухіних відсвяткувало золоте весілля, секрет міцної родини простий: у всьому допомогати одне одному.

Зізнається Микола Кирилович: так і не навчився жити тільки для себе, і мріє про те щоб зробити своє рідне село зразковим і процвітаючим.

Більше – у ексклюзивному ВІДЕО від СИЛИ ГРОМАД:

Автор – Тетяна Журавель

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *