Через коронавірус на місцеві вибори 2020-го не вистачає грошей – ЦВК

На цей час, для проведення виборів 25 жовтня є кілька перешкод. Перша та основна проблема – нестача грошей у бюджеті. Про це розповів голова Центрвиборчкому Олег Діденко в інтерв’ю Gazeta.ua.

На фінанси вплинула ситуація з коронавірусом і карантином. З грошей, які були закладені в держбюджеті на підготовку до місцевих виборів, вилучили більшу частину – близько 1,2 мільярда. Лишився мільярд. Це не може не позначитися на виборчому процесі. Хоча в деяких народних депутатів є розуміння проблеми та думки, разом із Кабміном повернутися до цього питання напередодні виборів. Хочуть знайти кошти”, – стверджує Олег Діденко, голова ЦВК.

Мільярда гривень, каже експерт, вистачить на всі організаційні заходи, крім оплати праці членів комісій (на всіх рівнях працюватимуть на місцевих виборах до 600 тисяч членів комісій). Це – найбільша стаття витрат. На неї закладали 1,2 мільярда гривень.

Буде складна нова виборча система і, можливо, триватиме карантин. В таких умовах відмовлятися від фінансування членів комісій неправильно й небезпечно”, – переконаний голова ЦВК.

Через нестачу фінансів, немає можливості модернізувати інформаційно-аналітичну систему “Вибори” під нове законодавство. А це необхідно, адже був ухвалений Виборчий кодекс, запроваджено нові виборчі системи. Не можна зараз і розгортати систему регіональних представництв ЦВК. А вони могли б покращити організацію виборів.

Вплинув на фінансування і ще більше посилив невизначеність коронавірус, додав фахівець.

“Не знаємо, що буде восени. Хотілося б вірити, що все заспокоїться. Якщо матимемо ситуацію легкої загрози, треба буде вживати заходів для захисту життя і здоров’я виборців, членів комісій. Потрібні будуть дезінфекційні засоби, засоби індивідуального захисту, соціальне дистанціювання тощо. А можливо виникне реальна загроза для життя громадян. Тоді це стане підставою для введення надзвичайного стану і перенесення виборчого процесу. Але це вирішуватиме не ЦВК“, – стверджує голова ЦВК.

Він зазначив, що гроші на засоби захисту мають надаватися через спецфонд, створений для запобігання поширенню коронавірусу. Адже Виборчий кодекс не передбачає витрачання коштів на такі цілі під час організації виборчого процесу. Гарантувати безпеку мають також органи влади на місцях.

Разом з тим, проблемами з проведенням місцевих виборів стурбовані і в Одеському РВ Асоціації міст України. Там не підтримують ідею з запровадженням фінансування виборів і функціонування представництв ЦВК за рахунок місцевих бюджетів. 

“Фінансування додаткових заходів безпеки щодо запобіганню поширенню інфекційної хвороби під час проведення місцевих виборів держбюджетом не передбачено. Відповідно до загальних норм, ЦВК може покласти таке фінансування на місцеві бюджети. Теж саме і з фінансуванням з облаштування виборчих дільниць і кабінок для голосування для людей з вадами здоров’я. Цього року наші міста і громади дуже сильно витратились на боротьбу з пандемією, перерозподіляли мільйонні видатки, скорочували важливі програми, – тому вимагати з них ще фінансувати проведення й організацію виборів – недопустимо”,  – пояснює виконавчий директор Одеського РВ АМУ В’ячеслав Демченко. 

Відповідно, кажуть в АМУ, можуть виникнути ризики з додатковими витратами місцевих бюджетів. Аце призведе до недофінансування місцевих соціальних програм через перерозподіл коштів.

Але, як це буде на практиці, поки що невідомо.

Крім того, на порядку денному залишається ще кілька нюансів щодо організації виборів. Проблемою залишається підкуп виборців. Експерти з Асоціації міст наполягають на необхідності внесення змін до Виборчого кодексу, вимозі завершення адміністративно-територіальної реформи,

Тим часов в ЦВК ще не знають, як проходитимуть вибори на окупованих територіях. І ще один головний біль фахівців: кандидатів може бути настільки багато, що бюлетень не можна буде виготовити технічно.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *