Представники партії “Наш край” продовжують через суд оскаржувати результати виборів

В Одеському окружному Адміністративному суді продовжують розглядати справу за другим зверненням політичної партії “Наш край”, представники якої заявляють про фальсифікації з боку Одеської обласної ТВК під час підготовки заключних результатів голосування до Одеської обласної ради. Політики заявляють, що мають неспростовні докази подолання 5-відсоткового бар’єру для проходження в обласний парламент.

Сьогодні, 24 листопада Адміністративний суд заслухав свідків стосовно другого епізоду фальсифікації результатів голосування, яке мало місце в м. Южний, в результаті чого на одній з дільниць з протоколу, де “Наш край” підтримали 504 виборця, раптом “загубились” 274.

Про це СИЛІ ГРОМАД розповіла Марія Попова, керівник Одеської обласної організації партії “Наш край”.

“Щойно вийшла з засідання, куди викликали заступницю голови Одеського тервиборчкому, яка давала свідчення, – вона виявилась єдиною з усього складу комісії, яка відмовилась підписувати протокол. Я в шоці, що це відбувається, у нас незаконнним чином відібрали голоси людей, які нас підтримали на виборах. Але ми не збираємось зупинятися, будемо відстоювати справедливість до кінця”, – повідомила Марія Попова.

Нагадаємо, 13 жовтня 2020 року колегія суддів П’ятого Апеляційного суду розглянула заяву Одеської обласної організації політичної партії «Наш край» про перегляд за нововиявленими обставинами постанови цього суду від 7 жовтня 2020 року у справі за позовом вказаної партії до Одеської міської територіальної виборчої комісії.

Тоді ж колегія суддів постановила “частково задовольнити заяву політичної партії «Наш Край» про перегляд за нововиявленими обставинами постанови суду від 7 жовтня 2020 року”. Вона зобов’язувала голову ТВК привезти перші протоколи, згідно з якими партія “Наш край” набирала 5,16% голосів виборців і мала завести до Одеської обласної ради своїх депутатів. Проте голову обласної ТВК досі знайти так не вдається, на дзвінки він не відповідає, а сейф, де зберігається документація з мокрими печатками, відкрити неможливо.

Таким чином, допускає юрист політичної сили Олександр Лещенко, сьогодні “простежується певний адміністративний вплив, втручання адмінресурсу у вибори до Одеської обласної ради”. Так, під час слухань суд першої інстанції зажадав від Одеської обласної ТВК надати оригінали протоколів з дільничних комісій, копії яких з мокрими печатками є в наявності у партії, що дозволило б або підтвердити підозри “Нашого краю”, або спростувати їх. Але обласна комісія не виконала рішення суду і обмежилася лише відпискою. В результаті суддя Одеського окружного адміністративного суду Ігор Завальнюк замість справедливого законного рішення, вирішив відмовити “Нашому краю” в задоволенні позову, порушивши процесуальні норми.

За законодавством саме відповідач повинен був довести правомірність прийнятих рішень. Рішення суду першої інстанції просто не обгрунтоване. Але ми не можемо виключати зовнішнє, умовно кажучи, втручання в цей виборчий процес. Ми надали всілякі докази і вимагатимемо, щоб відповідач (Одеська ТВК – Ред.) надав оригінали цих протоколів”, – пояснив адвокат.

Як повідомляла СИЛА ГРОМАД, обставини, в яких оголошувались результати виборів депутатів до Одеської обласної ради, виглядали досить дивними. Спочатку члени комісії раптово повідомили, що попередній протокол нібито “знищив комп’ютерний вірус”, хоча дедлайн оголошення остаточних результатів минув 7 листопада. Далі засідання ТВК перенесли через відсутність голови Олексія Бершавського, а з’явився він… аж увечері 10 листопада і до пізньої ночі зачитував результати підрахунку голосів, згідно з якими у політсили зникли близько 1000 голосів.

Між тим, справжні і достовірні результати виборів, допускають представники з “Нашого краю”, були сфальшовані, а голоси їхнів виборців – вкрадені.

«У нас на руках всі протоколи окружних виборчих комісій, згідно з якими «Наш край» проходить в облраду з результатом 5,16%. До того, у проєкті протоколу обласної ТВК також вказувалася ця цифра. Але, з ініціативи ОПЗЖ і «За майбутнє», ТВК намагається вкрасти у нас перемогу на виборах до облради, просто «списавши» сьогодні вночі тисячу голосів», – повідомляв тоді засновник політсили Антон Кіссе. 

До слова, першу сесію Одеської обласної ради нового скликання наразі не оголошували, незважаючи на те, що місцеві вибори відбулися місяць тому, 25 жовтня 2020 року. Тому час на оскарження результатів і судовий розгляд ще є, – попередньо до 10 грудня.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *