1000 гривень – папірець: в Україні з’явиться нова купюра

Національний банк України прийняв рішення про введення в обіг купюри нового номіналу – 1000 гривень. Про це йдеться в повідомленні прес-служби регулятора.
«З огляду на зростання рівня доходів і цін, українці вже практично не використовують монети дрібних номіналів, зате з’явилася потреба в банкноті найвищого номіналу, ніж 500 гривень», – сказано в повідомленні.
В НБУ нагадали, що останній раз регулятор вводив в обіг новий номінал 13 років тому – в 2006 році. Це була банкнота номіналом 500 гривень. Тоді середньомісячна заробітна плата становила близько 1000 гривень і розмінювалася двома банкнотами високого номіналу. З тих пір, підкреслюють в НБУ, середньомісячна зарплата в Україні зросла майже в 10 разів, тому зараз для отримання середньомісячної заробітної плати необхідно вже не менше 20 банкнот.
У обігу громадян нова банкнота з’явиться вже з 25 жовтня 2019 року. На лицьовій стороні нової банкноти зображено портрет Володимира Вернадського. На зворотньому боці надруковано зображення будівлі Президії Національної академії наук України. За розміром і кольором банкнота номіналом 1000 гривень помітно відрізняється від банкнот інших номіналів, що допоможе населенню легко її відрізнити. Розмір нової банкноти складає 75 на 160 мм. Основний колір – блакитний.
«Нова банкнота об’єднала в собі передові технології дизайну і захисту. По дизайну ця банкнота успадковує банкноти нового модернізованого покоління гривні – оновлені 20, 100 і 500 гривень», – заявив глава НБУ Яків Смолій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *