Підкуп виборців: по Вилково курсує безкоштовний автобус з агітацією Урбанського

У місті Вилкове, що в Кілійському районі Одеської області почав курсувати безкоштовний автобус. На ньому розмістили агітаційні матеріали місцевої організації партії “За майбутнє”, повідомили в пресслужбі громадянської мережі “Опора”.

Спостерігачка “Опори” зафіксувала автобус 18 жовтня на одній з автостанцій міста. Пасажири розповіли, що проїзд у цьому автобусі безкоштовний. Цю ж інформацію представниці громадянської мережі підтвердив і водій автобуса.

Він також додав, що місцева організація партії “За майбутнє” не має відношення до організації безкоштовного маршруту для проїзду громадян по місту. За його словами, безкоштовний міський маршрут організував кандидат-самовисуванець на посаду міського голови Матвій Іванов.

Проте на автобусі розміщена партійна агітація Олександра Урбанського з кольорами партії, яку він представляє. Спостерігачка “Опори” звернулася до поліції з повідомлення про ймовірне порушення з ознаками непрямого підкупу виборців.

“У наданні послуг виборцям, що супроводжується згадуванням імені кандидата, є ознаки непрямого підкупу виборців. Якщо розмір неправомірної вигоди становить більше 63,06 грн, можна говорити про ознаки порушення за ч. 3 ст. 160 Кримінального кодексу України”, — пояснила регіональна координаторка “Опори” Анастасія Матвієнко.

Відповідно до абз. 2 ч. 6 ст. 57 Виборчого кодексу України передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів, пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), згадуванням імені такого кандидата (кандидатів) або партійної символіки, вважається підкупом виборців.

Згідно з ч. 3 ст. 160 Кримінального кодексу надання виборцям, учасникам референдуму, юридичним особам неправомірної вигоди, що супроводжується передвиборною агітацією або агітацією з референдуму, згадуванням імені кандидата, назви політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, або використанням зображення кандидата, символіки політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, караються обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі від двох до шести років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років.

Зазначимо, санкція ч. 3 ст. 160 ККУ передбачає обмеження волі від 2 до 4 років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 1 до 3 років.

Нагадаємо, за минулу добу до правоохоронних органів надійшло 167 заяв та повідомлень, пов’язаних з  порушеннями виборчого законодавства. З Одеської області надійшло 14 повідомлень.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *