Андрій Лапа: агросфера Одещини має перейти на зрошувальні системи

Андрій ЛАПА – фермер з Татарбунарського району, який балотується кандидатом в депутати Одеської обласної ради від політичної партії “Наш край”. Успішний підприємець, який збудував кар’єру в агробізнесі і зараз керує великим колективом, переконаний: місцева влада може стати ефективною, тільки якщо в ній будуть справжні менеджери, люди своєї справи, відповідальні, цілеспрямовані і результативні.

Напередодні місцевих виборів ми зустрілися з кандидатом на його малій батьківщині, у місті Татарбунари, щоб ближче познайомити з ним наших читачів.

Андрій ЛапаАндрій ЛАПА: Народився я в селі Струмок Татарбунарського району Одеської області 7 серпня 1982 року. Закінчив Струмківську середню загальноосвітню школу. Вступив до Одеського державного аграрного університету на агрономічний факультет. Після закінчення університету вступив до аспірантури ОДАУ на спеціальність «генетика». Офіційно свою трудову діяльність почав все ж не з сільського господарства, а в крупному одеському супермаркеті, паралельно навчаючись в університеті. Два роки працював вантажником, потім комірником. Після закінчення університету паралельно закінчив і свою трудову діяльність на складах. Два роки присвятивши науці і завершивши дослідження, вирішив йти в комерцію, так як зрозумів, що науковці нашій державі поки що не потрібні. Принаймні, таке в мене склалося враження.

У мене є конкретна ціль: стати першокласним фахівцем у сільському господарстві в агрономічній галузі. Свого часу встиг попрацювати менеджером з продажу і директором в українській компанії. Маю трирічний досвід роботи в закордонній компанії з центральним офісом у Швейцарії. На сьогоднішній день я створив власне фермерське господарство, де працює близько 20 людей, налагоджую зрошування і розвиваюсь далі, не зважаючи на примхи погоди. Також займаю посаду директора структурного підрозділу компанії, яка здійснює продаж добрив, насіння, засобів захисту рослин по всій країні. Консультую господарства нашого регіону та намагаюсь поліпшити добробут в наших селах.

–  Чому вирішили присвятити частину життя громадській діяльності?Андрій ЛАПА

Андрій ЛАПА: Мене завжди турбує розвиток рідного краю. Я тут народився, живу, працюю, виховую свою дитину. Це надихнуло мене у 2015 році балотуватися до Татарбунарської районної ради. Я сподівався, що зможу вплинути на розвиток району. Однак за цей час районна рада не показала свою ефективність як орган управління. Постійні суперечки між двома гілками влади – головою райради спільно з депутатським корпусом та головами районної адміністрації, яких за три роки змінилось троє, не сприяли позитивним результатам.

Не було розвитку інфраструктури, до нас не йшли інвестори, не залучалися кошти в район для розвитку територій сільської місцевості. Відповідно, застаріла система управління на місцях не дає моАндрій Лапажливості для сучасного розвитку в реаліях сьогодення.

– Кор.: Коли виникло рішення балотуватися на депутата обласної ради?

Андрій ЛАПА: Адміністративну реформу я вважаю найефективнішою за роки незалежності України. По-перше, в місцевих бюджетах з’явилися кошти, якими громади можуть вільно розпоряджатися на благо своїх жителів, не питаючи дозволу в районі, області чи столиці.

Андрій ЛАПАПо-друге, громади отримали значно більші повноваження, ресурси і, звичайно відповідальність за власний добробут. І нині перед виборцями стоїть надзвичайно важливе і відповідальне завдання: обрати в місцеві ради найдостойніших голів громад, депутатів об’єднаних громад, районних та обласних рад, які будуть приймати життєво необхідні рішення для розвитку рідного краю. Повнота влади на місцях означає повноту відповідальності конкретних посадових осіб та обранців, яким віддадуть свої голоси виборці. Таким чином, ефективність управління і економічне зростання громад залежить і від виборців, і від тих людей, кого вони приведуть до місцевої влади. Ми отримали можливість перезапустити місцеве самоврядування і з чистого аркушу почати розвиток територій та місцевості, де ми живемо.

Будь-яка реформа не проходить легко. Під час змін треба нам всім разом і кожному зокрема докласти максимум зусиль, щоб запустити нові адміністративні території, які б здатні були нормально функціонувати та забезпечувати потреби населення. Це стосується не тільки Татарбунарської громади, а всіх маленьких та великих об’єднань в нашому регіоні та по всій Україні. Маючи управлінський досвід, розуміючи фінансові аспекти розвитку та функціонування комерційних структур, я хочу застосувати свій досвід, свої вміння та знання, щоб допомогти рідному краю пройти цей нелегкий шлях.

– Кор.: Які практичні кроки треба зробити, аби досягти бажаних результатів?

Андрій ЛАПА: Перше, з чим ми стикнемося – це функціонування шкіл та дитячих садочків, так як ці структури ляжуть на плечі громад, а це основа нашого розвитку в майбутньому. Друге – це забезпечення первинної ланки медикосанітарної допомоги елементарними засобами захисту та препаратами первинної лікарської допомоги. В умовах нинішньої глобальної пандемії ці два питання потребують особливої уваги.

Звичайно, без фінансової складової ми їх не вирішимо. Тому важливим фактором розвитку є збалансування місцевих бюджетів та фінасування першочергових потреб населення. Звідки ми будемо наповнювати наші бюджети? Це залучення інвестицій з приватних, державних, іноземних джерел, це місцеві податки, платежі та збори (сільські, селищні, міські бюджети, обласний бюджет, державний бюджет), гранти на підтримку культурно-освітніх, туристичних, екологічних проєктів. Це кошти на розвиток інфраструктури з Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР), а також інші надходження, які передбачені Бюджетним кодексом України.

Також маємо дбати про культурний розвиток нашого самобутнього регіону. Це підтримка культури всіх етнічних груп, які проживають на території Бессарабії. Сільська місцевість була і залишається колискою збереження культурних традицій народу. Вирішення соціально-побутових питань для усіх, а особливо вразливих верств населення, також мають бути у центрі нашої уваги.

Маємо виконувати державну програму «Питна вода», яка існує лише на паперах у високих кабінетах. Забезпечення населених пунктів достатньою кількістю прісної води у нашому посушливому краю – то дуже відповідальна і важлива справа.

Великі проблеми для існування регіону створюють зміни клімату. Аграрний сектор – це основна бюджетоутворююча галузь в регіоні і основна галузь щодо зайнятості населення. За прогнозами фахівців, посухи, що останні два роки знищують врожаї, будуть повторюватися й надалі. Подальша вирубка лісосмуг та пограбована і зруйнована зрошувальна система не сприяють розвитку землеробства. Це може призвести до соціального вибуху, оскільки без потужної державної підтримки молоді об’єднані громади не спроможні будуть виконувати свої основні функції: фінансувати школи, дитячі садки, первинну медицину, комунальні та інфраструктурні потреби.

Тому нагальним завданням для керівників усіх рівнів є налагодження систем зрошення та поставки води на поля. Цими питаннями я планую опікуватися на посаді депутата Одеської обласної ради. Чудово розумію, що на вирішення цих важливих питань я самостійно не зможу вплинути, але з командою однодумців та за підтримки людей можна і треба змінювати на краще наш край.

ВІДЕО – від СИЛИ ГРОМАД:

Авторка – Вікторія Алєксєєнко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *