Covid-19: Як голосуватиме Татарбунарський район у “червоній” зоні?

З 19 жовтня в Україні набули чинності оновлені зони карантину. До “червоної” зони в Одеській області знову віднесене місто Біляївка і уперше – увесь Татарбунарський район. За офіційною інформацією, кількість людей з підтвердженим діагнозом “коронавірусна інфекція” у цьому бесарабському районі стрімко зростає, а інфекційне відділення Татарбунарської ЦРЛ переповнене хворими на пневмонії. Через тиждень, 25 жовтня, – місцеві вибори, вони пройдуть для місцевих мешканців в особливому режимі і за підсилених заходів безпеки.

Найбільше серед хворих – мешканців з міста Татарбунари, сіл Борисівка, Глибоке, та інфіковані є практично у всіх населених пунктах району. І якщо ще на 16 жовтня 2020 року, п’ятницю, в Татарбунарському районі налічувалося 304 хворих з Covid-19, то з суботи і до понеділка, 19 жовтня їхня кількість збільшилась ще на 65 осіб, – тобто на 20% протягом вихідних.

Про це СИЛІ ГРОМАД повідомила головна лікарка Татарбунарського ПМСД Світлана Стогній.

“Захворюваність в Татарбунарському районі значно перевищує середні українські показники, насиченість виявлених хворих загрозлива, тому можна говорити про високі ризики інфікування на Covid-19 у місті та районі. Це означає, якщо люди продовжать виходити на вулицю без засобів захисту, то підвищуються їхні шанси натрапити на хвору людину, підхопити і пронести небезпечний вірус до своїх родин. Звертаємось до усіх мешканців Татарбунарського району з закликом залишатись вдома, зберігати соціальну дистанцію, обов’язково носити маски, – якщо не будемо цього дотримуватись, отримаємо ще більше хворих”, – відзначила пані Світлана.

За словами Світлани Стогній, інфекційне відділення Татарбунарської ЦРЛ переповнене хворими з пневмоніями, додаткові ліжка збираються відкрити у відділенні неврології. Місцева лікарня не є опорною для лікування хворих з Covid-19, але нікому не відмовляє в допомозі. Хоча коштів від держави згідно “ковідного пакету” не отримує, тому важких пацієнтів доправляють до міста Арциз.

ПЛР-тести на виявлення коронавірусної інфекції за направленням лікаря здійснюють на місці, в Татарбунарах: протягом 48 годин їх відправляють до Одеси, а вже звідти надходять результати. Дехто з хворих не отримав відповідей ще з вересня, бо тривалий час не працювала Одеська вірусологічна лабораторія, де також захворіли працівники. Але на даний час вже прийшли результати досліджень, взятих 14-15 жовтня.

Чимало підтверджених хворих в Татарбунарському районі лікуються амбулаторно, наразі серед них не виявлено жодного летального випадку, повідомила пані Стогній. Фахівчиня наполягає: у випадку появи симптомів гострого респіраторного захворювання, таких як півдвищення температури, головний біль, нежить, слабість, – спершу варто неодмінно повідомити свого сімейного лікаря. А вже він, опитавши пацієнта, визначить: чи потрібно йому звернутись за медичною допомогою до стаціонару чи залишатись на самоізоляції. У кожному конкретному випадку це буде фахова медична допомога, але одразу бігти до лікарні, стояти в чергах, де вам можуть трапитись інфіковані люди, без поради лікаря – не варто, підкреслює медик.

Крім того, через високі показники захворюваності в Татарбунарському районі, віднесеному до “червоної зони”, під час виборів, 25 жовтня, діятиме особливе розпорядження Міністерства охорони здоров’я. Лист-рекомендація МОЗу передбачає для осіб, які перебувають на самоізоляції вдома, надати до ТВК відповідну заяву, підкріпивши її медичною довідкою щодо необхідності перебування в режимі самоізоляції, – до таких осіб виборча комісія зобов’язана завітати з переносною урною для голосування вдома. А медзаклади повинні завчасно  видати такі довідки пацієнтам, аби ті встигли заявити про своє право на голосування за місцем проживання (але не пізніше 20.00 години 23 жовтня!).

Тим часом, незважаючи на віднесення району до “червоної зони”, міський ринок в Татарбунарах не припиняє роботу, тоді як школярі перед осінніми канікулами, як і в Одесі, проведуть тиждень на дистанційному навчанні.

Татарбунари

 

Татарбунари

 

Татарбунари

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *