Одеським медикам не видають захисних засобів, бо керівництво лікарень береже їх “на чорний день”

Суворіші заходи в Україні потрібно було вводити від початку карантину, а статистика захворювань на коронавірус не зовсім відповідає справжній картині, бо найпершими тестують заробітчан, які повертаються з-за кордону, – вважає одеський лікар Давид ШУБЛАДЗЕ. Крім того, в одеських лікарнях медперсонал не захищений від інфікування на Covid-19 належним чином, через що маємо високий відсоток заражень.

Про це він розповів СИЛІ ГРОМАД в ексклюзивному інтерв’ю.

Медичні працівники в нас найменше захищені, хоча тести прийшли, але на місцях не надають спеціальні захисні окуляри, респіратори, рукавички, медичний персонал має купляти за свої гроші. Це невірно. Очільники лікарень чекають, що буде спалах, тоді все роздамо. Але спалах вже є”, – зазначив він.

Давид Шубладзе – лікар-хірург вищої категорії, кандидат медичних наук, в Одесі працює у приймальному відділенні міської клінічної лікарні №1, більш відомій як “Єврейська лікарня”. На сьогодні, стверджує медик, засоби індивідуального захисту для медперсоналу лікарень є, – навезли благодійники, та й закуплені самими закладами.  Проте, ними медиків не забезпечують у достатній кількості.

Це совкова ментальність – відкласти на кращі часи. Мовляв, складемо все це на потім. Позавчора, наприклад, коли я мав чергування, ми купляли за власні кошти – маски, рукавички. Хоча це все лежить. Комусь видають: так, реанімація отримує, там де є прямий контакт. А тих, хто працює в приймальному відділенні  – ну навіщо вони потрібні? Дамо вам одні рукавички, ви їх обробляти будете – але вони одноразові, як це їх обробляти, потім в кишенях носити?”, – описує реальну ситуацію медик.

Оскільки медики знаходяться в безпосередній близькості до інфікованих, то піддаються не просто зараженню, а отриманню вірусу у великих дозах. У боротьбі з Covid-19 медперсонал у всьому світі платить дуже високу ціну. В Україні третина заражених коронавірусом – це медпрацівники. Проте для тих, хто бореться з пандемією на передовій, умови праці залишаються небезпечними.

Основний наказ, який діє до Covid-19, так примарно прописаний: медпрацівнику, який має прямий контакт, достатньо маски й халату. Це невірно. Тому що в усьому світі вони працюють у щитках, окулярах захисних, респіраторах, тому що вірус передається через маску. Мінімальний захист який має бути, FFP2, – його дає тільки респіратор. І захисний вологонепроникний костюм, – у нас цього немає” , – каже Давид Шубладзе.

Найбільший спалах захворюваності на коронавірус в Україні Давид Шубладзе прогнозує через 5-10 днів. Він пов’язує це з масовим поверненням з-за кордону заробітчан і відпочивальників. Серед причин інфікування – і недотримання режиму самоізоляції.

Більше – у відео від СИЛИ ГРОМАД:

Авторка – Оксана Піднебесна

10 thoughts on “Одеським медикам не видають захисних засобів, бо керівництво лікарень береже їх “на чорний день”

  1. Це сказано дуже коректно та м’яко, крім того що не забезпечують у повному обсязі, контактних ніхто не перевіряє.

  2. А это доктор уже рассчитал, когда будет пик эпидемии, сколько поступит больных и сколько нужно будет средств защиты, и самое главное, кто и откуда их будет пополнять?!
    В Италии всё впритык, в Испании уже не хватает, США запретила своим производителям продажи за границу средств защиты.
    Доктор не в курсе или опять так попиздеть в эфире?!

  3. Спасибо Давиду Константиновичу , который открыто говорит об этом и открывает глаза на происходящее в больницах ! О чем дальше можно говорить , если руководство больницы не заботится о своих сотрудниках. Очень жаль наших дорогих врачей , которые вынуждены себя подвергать опасности каждый день , в то время как их руководство сидит и думает, когда начинать раздавать маски и защитные костюмы !!! Дорога ложка к обеду !

  4. Когда будет пик, не на кого уже будет одевать средства защиты! Главврач или просто что-то выперднуть в эфире?

  5. Не удивительно , что сейчас многие увольняются ….а как по другому ? За копейки подвергаются опасности , сейчас волонтёры и меценаты помогли , а эту помощь держат под семью замками и ждут пока все перезаражают друг друга (
    интервью доктора дало четкое понимание утопии , которая происходит в больницах и обидно , что руководство больницы этому способствует (

  6. Подскажите , как отбираете комментарии для сайта ? Не вижу своего комментария

  7. Слава Богу не работаю в сфере обслуживания больных приматов, таких как вы.
    Рекомендую еще раз включить Слугу народа и посмотреть, как замечательно вы живёте.
    Я помогаю волонтёрам, чем могу и если вы и подобные вам истероиды будут разсерать, что сообща собирается по всему свету, то зачем тогда нам этим заниматься?! Чтобы было или домой занести или вырядиться клоунами и в фб выложить?!
    Угроза какая у него прямая?! Одень FFP 2 и ходи

  8. Андрей ты и есть примат с гнилым ртом, который думает, что шарит в медицине. Такие полудурки как ты и привели Слуг народа к власти, а поэтому имеем хаос. Если ты относишься к людям как к приматам, то засунь в зад свою помощь, хотя не уверена что ты в чем-то помогаешь. И последннее, если считаешь что защита сейчас не нужна, устройся санитаром в ковидное отделение и можешь ходить там в костюме клоуна!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *