Міста Одещини можуть втратити мільйони: Асоціація міст закликає парламент не скасовувати пайову участь

Народні депутати прийняли у першому читанні проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні» (№1059 від 29.08.2019 року), яким, зокрема, передбачається відміна пайової участі забудовників у розвитку інфраструктури населеного пункту. Через таке рішення місцеві бюджети ризикують залишитися без значної суми грошей.

Пайова участь – це кошти, які надходять громадам від забудовника, сума залежить від вартості будівництва об’єкта. В Одеському регіональному відділенні Асоціації міст України наголошують, що пайова участь складає значну частку надходження бюджету розвитку місцевих бюджетів. Так у 2018 році місцеві бюджети отримали близько 1,6 млрд грн. А зазначеним законопроєктом всупереч частині третій статті 142 Конституції України компенсації втрат місцевих бюджетів не передбачається.

В Одеській області масштаби зведення капітальних будівель досить вагомі: житло та комерційну нерухомість забудовники найбільше зводять в м. Одеса, Красносільській ОТГ, Таїровській ОТГ, Авангардівській ОТГ, м. Білгород-Дністровському, м. Чорноморськ, м. Южний та інших містах. Внески до бюджету, що складають пайову участь для таких громад – це мільйонні кошти, зазначають в Одеському офісі АМУ.

Якщо буде відмінена пайова участь місцеве самоврядування втратить важливе джерело коштів на розбудову та удосконалення інфраструктури. І це при тому, що громади постійно відчувають дефіцит ресурсів на економічний та соціальний розвиток, наголошують в Асоціації міст.

Категорично проти скасування пайової участі забудовників виступає і голова Біляївської міської об’єднаної територіальної громади Михайло Бухтіяров.

Ті громади, де ведеться будівництво, отримують пайовий внесок, він в першу чергу йде в на розвиток інфраструктури, будівництво доріг, тротуарів, соціальних об”єктів. Ми сподіваємось що пайова участь не буде відмінена і громада зможе отримати ці кошти в свій бюджет. В Біляївській ОТГ ще не так багато нових проектів будується, але незабаром і в нас почне зводитись мережевий супермаркет, та й на майбутнє, коли в громаді розвиватиметься будівництво, це міг би бути потужний внесок в наш бюджет. Ці доходи необхідні й не менш вкажливі, як і всі інші”, – відзначив Михайло Бухтіяров.

Скасування пайової участі розбалансує місцеві бюджети, заблокує завершення розпочатих проєктів і не дозволить почати нові, адже видатки з бюджетів розвитку – це капітальні видатки на будівництво, ремонт та реконструкцію дитячих садків, шкіл, лікарень, об’єктів водопостачання, водовідведення, дорожнього господарства, комунального транспорту та інші соціально важливі проєкти.

АМУ закликає парламент під час розгляду законопроєкту  №1059 у другому читанні виключити зміни, які стосуються пайової участі (пункт 13, 15, підпункти 2, 3 пункту 16 розділу І законопроєкту).

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *