У Кілійській ОТГ до 1 червня запрацює інклюзивно-ресурсний центр

До Дня захисту дітей в Кілії заплановане відкриття інклюзивно-ресурсного центру.

Таке завдання поставив перед керівництвом міськвідділу освіти Кілійський міський голова Павло Бойченко. На останній сесії міськради депутати схвалили рішення про прийняття КУ «Кілійський інклюзивної-ресурсний центр» із спільної власності району в комунальну власність Кілійської ОТГ. А значить, схвалили і те, що Кілійська ОТГ відтепер бере на себе всі турботи, пов’язані з організацією роботи центру.

Сам центр як такий ще належить створити. Поки у нього є тільки юридичний статус. Що таке ІРЦ в широкому розумінні основоположних завдань? Якими життєво важливими функціями наділений, як буде організована його робота? І що в результаті отримають діти з особливими потребами? Про це розповів керівник Кілійського міського відділу освіти Сергій Мергут.

На нас чекає величезний фронт роботи. Потрібної і відповідальної! Хотілося б відзначити, що Кілійська ОТГ в авангарді цього процесу в Одеській області. Ми вже зареєстрували юридичну особу, розробили повний пакет документів для функціонування Центру, провели конкурс на посаду директора Центру, переможцем якого стала Штегеран І. П. Зараз новий керівник Центру проводить роботу з підбору кадрів для ІРЦ. Відповідно до українського законодавства, ІРЦ створюється з розрахунку один центр на 7 тисяч дітей, які проживають на відповідній адміністративній території”, – зазначив Сергій Іванович.

Керівник відділу освіти також розповів про те, хто вони – майбутні відвідувачі центру і які послуги вони зможуть отримати.

“Основне завдання інклюзивно-ресурсного центру – соціалізація дітей з особливими освітніми потребами. Інклюзивно-ресурсний центр – це установа, яка створюється з метою забезпечення права дітей з особливими освітніми потребами у віці від 2 до 18 років на здобуття дошкільної та загальної середньої освіти. Визначати необхідну програму розвитку дитини будуть фахівці Центру. У Кілійській ОТГ, починаючи з літа, з’явиться якісно нова можливість для розвитку дітей та їх батьків. Крім іншого, в Дмитрівській школі і Кілійській гімназії вже організовані інклюзивні класи. Так що ми вже працюємо в цьому напрямку з вересня 2018 року. Хочу підкреслити, що право на відвідування і отримання корекційних освітніх послуг Центру буде і у дітей з інших районів, громад. Цей процес регулюється нормами законодавства України. Ми вже закупили дороге устаткування, зокрема це інтерактивна підлога, інтерактивна пісочниця, обладнання для логопедичного кабінету. Збираємось обладнати сенсорну кімнату, логопедичну кімнату. Обов’язково буде створено кабінет ЛФК (лікувальної фізкультури – Прим авт.), Вже закуплені масажні столи. У нас працюватимуть кращі фахівці, тому що ця робота вимагає від них максимальних професійних якостей. З дітьми працюватимуть практичний психолог, дефектолог, реабілітолог, логопед, – повідомив керівник.

Центр розміститься в приміщенні Будинку дитячої творчості. Це місце обрано не випадково, оскільки воно має бути доступне і розташовуватися в центрі, тому вибір будівлі не випадковий. На жаль, розповідає очільник освітян, більшість будівель для людей з особливими потребами недоступні. Вони просто непристосовані для того, щоб людина з фізичними обмеженнями могла безперешкодно потрапити всередину.

У нас все не тільки буде обладнано за останнім словом техніки, а й зроблено все для максимально комфортного перебування дитини, включаючи санвузол. Для цього потрібно провести масштабну реконструкцію, яка вимагає чималих вкладень. Ми розробили проектно-кошторисну документацію на проведення ремонтних робіт. Вартість проекту – дев’ятсот шістдесят тисяч гривень. 820 тисяч гривень уже є – це освітня субвенція з держбюджету. Ми докладемо всіх зусиль, щоб в намічені терміни центр був відкритий і діти змогли отримати в ньому всю необхідну допомогу”, – резюмував  керівник відділу освіти.

Автор – Анна БУЛІЙ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *