Загинув під Очаковом: у Біляївській громаді відкрили пам’ятну дошку прикордоннику Андрію Тузу

У селі Мирному, що на території Біляївської громади, відкрили пам’ятну дошку прикордоннику Андрію Тузу, який загинув у боротьбі з російськими загарбниками. Розмістили її у Мирненській загальноосвітній школі, яку закінчив захисник.

Про це повідомили у Морській охороні Держприкордонслужби України.

У 2021 році, у свої неповні 19 років, Андрій свідомо вирішив стати на захист рідної країни й став морським прикордонником. В Одеському загоні Морської охорони відповідального, розважливого та мудрого не по роках матроса помітили й незабаром довірили службу в корабельно-катерному складі. Під час служби Андрій завжди дуже відповідально ставився до виконання обов’язків. Був не по роках дорослим, мудрим, розважливим, сміливим та ніколи не боявся ані труднощів, ані небезпек.

На жаль, 14 грудня 2022 року, під час виконання бойового завдання поблизу Очакова, унаслідок атаки ворожого дрону на катер Морської охорони Андрій Туз отримав поранення, несумісні з життям, і загинув.

За особисту мужність та самовіддані дії, проявлені в захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі Президент України відзначив старшого матроса Андрія Туза орденом «За мужність» III ступеня посмертно.

На церемонію відкриття пам’ятної дошки прийшли рідні загиблого воїна, однокласники, вчителі, побратими, представники влади та мешканці села.

«Андрій був дуже мужнім воїном, чоловіком неймовірної сили духу. Виконуючи бойові завдання, навіть у найнебезпечніші моменти, він зберігав холоднокровність, та спокій, чим вселяв впевненість й у тих, хто був поруч з ним. Доброзичливий, щирий, з доброю душею та справжньою любов’ю до Батьківщини – таким ми пам’ятатимемо його завжди. Ми втратили надзвичайно талановитого та відданого побратима і це величезна втрата для кожного з нас. Пам’ятна дошка, яку ми сьогодні відкриваємо, не лише є символом нашої вдячності Андрію за його самовіддану службу, але й свідчитиме про його героїзм наступним поколінням. Герої не вмирають, вони назавжди залишаються у наших серцях. Вічна пам’ять і слава українському воїну, який поклав своє життя, захищаючи Україну!», – зазначив командир загону Роман Магера.

Також поділилися спогадами та дуже теплими словами згадали загиблого моряка-прикордонника Біляївський міський голова Михайло Бухтіяров, староста села Мирне Віктор Осадчий, директор Мирненської школи Ольга Бутенко та інші присутні.

Згодом рідні та побратими відвідали місце поховання Андрія, де поклали квіти, а військовий капелан протоієрей Миколай відслужив панахиду за загиблим.

One thought on “Загинув під Очаковом: у Біляївській громаді відкрили пам’ятну дошку прикордоннику Андрію Тузу

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *