У Петропавлівській громаді планують відкрити бізнес-інкубатор. ВІДЕО

У віддалених куточках Одещини плин життя досить відрізняється від міського. У сільських громадах, приміром, важче з роботою, якістю доріг, а за деякими послугами доводиться їздити до райцентру. Проте це можна і потрібно змінити, якщо будувати стратегію наперед, визначати пріоритетні шляхи розвитку територій. У Петропавлівській громаді, що у Білгород-Дністровському районі на Одещині, місцева влада підтримує підприємців, які створюють нові робочі місця, а ще всіляко заохочує громадян проявляти ініціативу у створенні власної справи.
Хто займається виробництвом м’яса й бринзи та чому місцева влада Петропавлівської громади прагне відкрити тут бізнес-інкубатор, дізнавалася СИЛИ ГРОМАД.
Фараонівка – село з унікальною назвою у Петропавлівській громади на Одещині. Невідомо, чи бували у цих місцях коли-небудь фараони, та зараз тут живуть цілком звичайні собі люди, дуже працьовиті господарі, багато з яких роми за національністю.
Один з них – Микола Алупой, два роки тому заснував на місці колишньої колгоспу нову тваринницьку ферму, підрощує велику рогату худобу і здає на м’ясозаготівельні комбінати.
“Для села це дуже важливо, тому що в цей тяжкий пан Микола дає людям роботу, платить вчасно заробітні влати, завдяки йому якось виживаєм”, – ділиться Ольга ЗДОРОВЕЦЬКІ, староста Фараонівського старостинського округу
Фермер з Фараонівки підібрав для виробництва м’яса кращі породи корівок, ті, яким найбільше підходять умови бессабарського клімату. Зараз має вже 200 голів великої рогатої худоби. Для відгодівлі своїх красенів підбирає спеціальні якісні корми, зерно має з власного господарства.
Вівчарство  – ще одна родзинка Петропавлівської громади. У селі Міняйлівка роблять найсмачнішу на Бесарабії овечу бринзу. Бо тут, на землях місцевих пайовиків, працює велике господарство ТДВ “Мірний”.
Олег Гангурян 10 років керує товариством, засновниками якого є 500 місцевих мешканців. Ферма у гарному стані, будівлі капітально відремонтовані, стадо своє випасають на відкритому пасовищі, завдяки тому, що мають землі пайовиків, аж 2600 га, ці мрні створіння набирають сили на свободі. А доять овець тільки механічним способом, двічі на добу.
На цей рік господар планує потужний розвиток, адже крім овець, відгодовують свиней мясних порід. М’ясо і бринзу підприємці реалізують на місцевих ринках. Олег Миколайович ділиться: для всіх селян є і заробіток, і смачні продукти.
Та найбільша проблема – відстані, які доводиться долати до районного центру чи Одеси, бо проходять вони бездоріжжям…

Власна справа громадян – пріоритет для місцевої влади

Крім тваринництва, Петропавлівська громада прагне залучати місцевих мешканців до різних видів бізнесу. Голова Оксана Чернова бачить напрямок розвитку через створення окремого бізнес-центру. Для цього планує переобладнати будівлю в селі Фараонівка, ззовні  приміщення доглянуте, має нову покрівлю вікна, а от кошти потрібно вкласти у внутрішній ремонт. Такий досвід, створення бізнес-інкубатора, підгледіли у колег з Молдови.
“Ми цю будівлю бачимо, щоб наші люди, які хотіли б відкрити бізнес, вони могли б за пільговими умовами чи орендою,  вони могли розвивати свій бізнес. Ми хотіли б бачити і перукарню, і косметологічні напрямки, і манікюр, і масаж, наші люди після важкої роботи потребують таких видів для здоров’я, – думаю цей би бізнес у нас би пішов”, – ділиться очільниція Петропавлівської громади Оксана ЧЕРНОВА. 
На сьогодні підприємців у Петропавлівській громаді не дуже багато: у кожному селі є 3-4 магазини, а великих – ще менше, разом до 20. Тому керівництво мотивує своїх жителів, бізнесменів-початківців до створення власної справи, бо вірить, що це дасть розвиток усій громаді.
Більше – у ВІДЕО від СИЛИ ГРОМАД:
Авторка – Оксана Піднебесна, відеомонтаж – Зоя Бродська

2 thoughts on “У Петропавлівській громаді планують відкрити бізнес-інкубатор. ВІДЕО

  1. я бачив людей , які втікали з того Мордору , який називається петропавлівська громада, і зараз вони щасливі що втекли !!! незнаю-може за рік у вас все перевернулося і наступило щастя..хоча останній з ким я мав розмову буквально місяць назад – стверджував що там Мордор..

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *