Шляхи співпраці: в ОДЕУ прокоментували майбутнє приєднання до ОНУ ім. Мечникова. ВІДЕО

Перипетії навколо з’єднання двох вищих навчальних закладів в Одесі потроху вщухли. Нагадаємо, як писала СИЛА ГРОМАД, на початку січня колективу Одеського екологічного державного університету з Міністерства освіти раптово провідомили про рішення приєднати його до Одеського національного університету імені І.І. Мечникова. Викладачі та студенти збиралися разом, щоб звернутися до Міносвіти з проханням не проводити реорганізацію зараз, під час війни. Проте здобувати екологічний фах вже з нового навчального року студентам все ж доведеться у стінах ОНУ ім. Мечникова.

ОДЕУЯк вдалося врегулювати ситуацію, – нашому кореспонденту розповів ректор ОДЕКУ, професор Володимир Ковальчук.

За його словами, ректор ОНУ ім. Мечникова, В’ячеслав Труба, з розумінням поставився як до ситуації, так і до реакції трудового колективу, який досить гостро відреагував на новину. Тому провів робочі зустрічі з викладачами екологічного університету, заспокоївши колектив, що масового звільнення науковців не планується.

“Керівництво ОНУ продемонструвало поміркованість і стриманість, поставились до наших емоцій з великим розумінням і толерантністю. Зважаючи на ті процеси, які відбуваються в державі під час повномасштабної війни, і ми не маємо права саботувати процеси Міністерства освіти. Представників нашого університету запросили у гості, провели невелику екскурсію, пояснили, як працює ОНУ, які високі вимоги до навчання, прозорість, демократичність. Ми побачили й переконалися, що є конструктив, діловий підхід, враховується думка і студентів, і викладачів.  Тому є бачення створити абсолютно новий освітній простір в Одеському регіоні”, – розповів ректор.

Загалом пан Ковальчук налаштований позитивно. Ділиться: отримав гарне враження від зустрічі з керівництвом ОНУ, відкритість В’ячеслава Труби і бажання знайти відповідь на будь-які складні питання, справила на багатьох гарне враження. А тому є впевненість, що співпраця обох “вишів” не вплине на студентів, адже головне завдання зараз – надання якісних освітніх послуг, коментує пан Володимир.

Одне з наболілих питань – про те, чи будуть скорочені викладачі ОДЕКУ?  Наразі масштабних звільнень не очікується, продовжує керівник закладу. Проте, щодо продовження співпраці до кожного будуть застосовані критерії: якщо науковці “перебувають в активній фазі і відповідають вимогам сучасної освіти“, для хвилювань причин не виникатиме.

“Викладачі мають надію, що все ж таки їх не розкидають по кафедрам ОНУ, а збережуть кафедри з урахуванням їх специфіки, кадрового складу, щоб не втрачати ті напрями підготовки студентів, що будуть актуальними у найближчій перспективі відбудови держави, вирішення гідрометеорологічних і агрометеоролгічних проблем, екології водних біоресурсів (річок, моря і океану), а також комп’ютерного моніторингу навколишнього середовища на предмет хімічного, біологічного, радіологічного та інших видів забруднення мають бути збережені. Особливо важливо зберігати лабораторне устаткування, бази практик. Викладачів турбує питання щодо приміщень де відбуватиметься навчальний процес: чи залишаться вони тут, на Львівській,15?, – додає керівник закладу.

Також ми поцікавились, що відомо з будівлями екологічного держуніверситету, адже у медіа поширювались припущення, що заклад буцімто хочуть закрити, аби привласнити велику територію в рекреаційній частині Одеси, по вулиці Львівській? Ректор ОДЕКУ відповів, що такою інформацією наразі не володіє, йому відомо тільки те, що Міністерство освіти, яке є розпорядником майна, проведе аудит усіх будівель, і цілком можливо, надасть їх в користування іншим закладам освіти.

Як повідомив пан Ковальчук, в теперішньому режимі заклад, який він очолює, працюватиме до кінця навчального року. А вже з вересня 2024-го студенти здобуватимуть вищу освіту і отримуватимуть дипломи Одеського національного університету ім. Мечникова.

Після зустрічі 18 січня обидва ректори розповіли про майбутні зміни в освітньому процесі у відео.

Ректор ОДЕУ, проф. Володимир КОВАЛЬЧУК:

Ректор ОНУ, проф. В’ячеслав ТРУБА:

Авторка – Оксана Піднебесна

One thought on “Шляхи співпраці: в ОДЕУ прокоментували майбутнє приєднання до ОНУ ім. Мечникова. ВІДЕО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *