Військовому з Вилкового відмовили в проведені театральної вистави в рідному місті, «бо в країні війна»

Військовослужбовець і ведучий hromadske з міста Вилкове, що на Одещині, Сергій Гнезділов планував привезти до рідного міста сучасну театральну виставу «Стус: Перехожий», однак міська влада не погодила культурний захід, обґрунтувавши це воєнним станом.
Про це пише інформаційне агентство Юг.Today.Гнезділов є засновником фестивалю української культури «ВиделкаFEST», що вперше відбувся у Вилковому влітку 2023 року. Він також є липованином — представники цієї гілки старообрядців втекли в дельту Дунаю ще в XVII столітті. А з 2018 року служить у Збройних силах України.

Наприкінці вересня Гнезділов розповів про плани провести «осінню спецподію» у Вилковому та ще у двох сусідніх містах. Однак, за його словами, міський голова Матвій Іванов уже тоді заявив йому про високу ймовірність відмови у проведенні заходу, «бо в країні війна».

Організатори фестивалю казали, що проведуть захід у Вилковому «за будь-яких обставин». Утім, в анонсі події, який вони опублікували 11 листопада Вилкового серед локацій немає. Провести камерну оперу «Стус: Перехожий» планують з 24 по 26 листопада в Рені, Кілії та Шевченковому на півдні Одещини.

Як розповів Юг.Today активіст та депутат Вилківської міськради Олександр Санжара, який звертався з проханням про надання дозволу, відділ культури зрештою відповів відмовою, посилаючись на наказ Одеської ОВА та Оперативного угруповання військ «Дунай» від 18 серпня 2023 року «Про заборону проведення деяких масових заходів на території Одеської області в умовах правового режиму воєнного стану».

Однак журналісти зауважили, що у документі йдеться про заборону проведення мирних зборів, мітингів, походів і демонстрацій. Щодо вистав, концертів та інших заходів ніяких згадок немає.

За словами Санжара, до цього міський голова відправляв його за відповіддю до відділу культури, а начальниця відділу культури — назад до міського голови.

Як повідомив Гнезділов, зараз організатори фестивалю проводять переговори щодо наступної «зимової» події з керівництвом Ізмаїла, Татарбунар та Болграду.

Більше про виставу

Це проєкт, створений драматургом Володимир Клименко (KLIM) та акторами київського Центру сучасного мистецтва «ДАХ». Творці вистави називають її «камерною медитативної оперою про любов, ніжність та тендітність життя».

Як розповідається на сайті вистави, працювати над проєктом почали в березні 2019. Спершу KLIM як тренер приніс на заняття акторів декілька віршів Василя Стуса і сказав: «Давайте спробуємо». Згодом у ході репетицій народився проєкт, ідеєю якого стало «дати прозвучати Стусу, дати прозвучати змістам його поезії».

2 thoughts on “Військовому з Вилкового відмовили в проведені театральної вистави в рідному місті, «бо в країні війна»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *