Хто розхитує ситуацію в Одесі: Геннадій Труханов прокоментував мітинги біля мерії. ВІДЕО

Про мітинги під Одеською міською радою, допомогу Збройним Силам, план вилучення коштів ПДФО з місцевих бюджетів та взаємовідносини з центральною владою мер Одеси Геннадій Труханов розповів під час зборів Одеського регіонального відділення Асоціації міст України (АМУ), які відбулися 5 жовтня в Одесі. 

Геннадій ТрухановМіський голова подякував активістам і волонтерам, які з перших днів повномасштабного вторгнення допомагали фронту, а деякі з них ведуть активну гуманітарну діяльність ще з 2014 року. Зі свого боку, підключився й муніципалітет Одеси: місцева влада прагне більш оперативно проводити закупівлі необхідних для армії товарів, підкреслив Геннадій Труханов.

До мітингувальників він не раз виходив особисто, також запрошував до слова представників громадськості під час сесій міської ради.  На одній з останніх ті виступили з пропозицією ефективніше допомагати Збройним Силам, тож міська рада вирішила спрямовувати ще більше коштів на потреби армії.

Проте до активістів долучилися політики, які їх використовують”, висловив думку мер Одеси.

Геннадій Труханов

“Вони причепились до суду, що нібито ми ремонтуємо під час війни суд. І багато разів я казав: ми не ремонтуємо суд, це наше приміщення. В нас є зауваження пана Лубінця, який по захисту прав людини, що в нас саме Київський суд, який надає санкції ДБР, прокуратурі, військовій прокуратурі не відповідає вимогам. Там всього 5 камер. А за нормами має бути 25, я вже не кажу про умови там, так тварин не тримають”, – сказав Геннадій Труханов.

Крім того, переконує мер Одеси, під час збройної агресії, коли Сили оборони виборюють кожен метр землі, щоденно гинуть військові, – розганяти хвилю негативу проти місцевої влади неприпустимо:

Геннадій Труханов“Ситуація сьогодні – це лакмусовий папір. Під час військового стану заборонені масові заходи і у нас є розпорядження Одеської військової адміністрації, яке забороняє будь-які заходи. Але коли це стоується, скажу по-простому, “кошмарити” мерію, – то це виявляється, можна”, – повідомив голова міста.

Як розповів очільник міста, у 2023 році міська рада надала 1 мільярд 74 мільйони гривень на допомогу Збройним Силам зі свого бюджету, в той час як  “військового” ПДФО отримала 820 мільйонів гривень. Саме ці гроші, які дотепер зараховувались до місцевих бжєетів, планує вилучити Уряд, тоді як використання коштів Міністерством оборони ведеться не завжди прозоро і підзвітно. Так, “сумнозвісні” закупівлі яєць по 17 гривень чи курток для військових за втричі завищеними цінами так і не отримали результатів розслідувань, як і відповідей на запит суспільства.

За словами Труханова, з перерахованих мерією коштів більшість, а саме 400 мільйонів гривень, досі перебуває на рахунках військових частин, – які вони не витрачають через забюрократизовані процеси закупівель.

Тетяна Астахова“З перших днів повномасштабного вторгнення ми закуповували все необхідне для сил територіальної оборони: де знайшли, там і купили. Що ми отримали після 6-7 місяців? Отримали, не знаю як ви, а ми – підозри. Тому що: чому ви купили автомобілі по такій ціні? Кажу: а що, ринок у нас був відкритий? Чому ви купили бронесталь в Польщі, а не на “Азовсталі”, таке питання слідчі задають. Я кажу: а ви взагалі знаєте, що відбувалось на “Азовсталі” в Маріуполі в той час, коли ми купували?.. Але – ми робимо це, і сьогодні в повному обсязі забезпечуємо всі заявки”, – розповів мер Одеси.

Вилучення коштів у громад призведе до неможливості допомагати військовим, наголосив голова міста. Він підкреслив, що перебуває на постійному зв’язку з військовими підрозділами, і добре знає про першочергові потреби армії.

Геннадій ТрухановТа випадки, які відбуваються з закупівлями на центральному рівні, його дуже дивують.

Один військовий подякував нам за виділені гроші, але каже, має погодити закупівлю з Міністерством (оборони – Авт.). Вони послали туди документи, їм треба було чотири колеса для спеціальної техніки. Погодили два! Він каже, – навіщо мені два, мені треба чотири. Мовляв, катайтесь на двох поки”, – дивується мер міста.

На думку Геннадія Труханова, у ці складні часи органи центральної влади мають чути  голос місцевого самоврядування, а не сприяти розхитуванню внутрішньої ситуації. Взаємовідносини між різними гілками влади мають вибудовуватись на повазі, а не на протистоянні:

Один з керівників, нещодавно по місту з навігатором їздив, заявляє: я тут побачив, що одна громада не передала гроші, я буду розбиратись! Розберемось, і ми розберемось. З якого переляку я туди повинен давати гроші? На що? В мене що, проблем немає, мільйонне місто? Є проблеми. Це те, що сьогодні ми маємо надавати військовим медичну допомогу, а в нас п’ять опорних лікарень, в яких не було ремонту з 70-х років, не проводились ремонти в операційних. Або нам кажуть: давайте будем будувати щось для області. Є бюджет обласний, будь ласка, опрацьовуйте. Є у вас гроші, працюйте. Це моя особиста думка. Я намагався пояснити: я піду на це. Але не так, не вказівками, мовляв, завтра зберіть сесію, і бігом дайте грошей. На що грошей? Чому грошей? Куди гроші? Давайте розмовляти, давайте ви будете поважати нас, ми будемо поважати вас. Але якщо в нас пішло таке, завтра в нас буде ДБР і прокуратура, і ще хтось… Я не хотів би, щоб під час війни у нас було якесь протистояння, я хотів би, щоб вони побачили в нас надійних партнерів, бо сьогодні все будується на органах місцевого самоврядування. Це моя впевненість”, – підкреслив голова Одеської громади.

Насамкінець Геннадій Труханов порадив керівникам громад Одещини цікавитись, куди спрямовуються кошти, які згідно розпорядження Одеської ОВА місцеві бюджети перерахували до обласного. Адже ці субвенції – це гроші платників податків кожної громади, і їх використання саме на потреби армії мають бути контрольованими.

Авторка – Оксана Піднебесна

One thought on “Хто розхитує ситуацію в Одесі: Геннадій Труханов прокоментував мітинги біля мерії. ВІДЕО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *