Власна справа: як біженки з Одеси відкрили ресторан в Нідерландах? ВІДЕО

Одеситки відкрили ресторан “Соня” у Нідерландах і годують місцевих жителів чорноморськими смаколиками. Заклад облаштовували власноруч. В інтер’єрі ресторану переважає морська тематика, а в меню — традиційні одеські страви.

Про це розповіли у прграмі “Ранок Вдома“.

Біженки з Одеси відкрили власний ресторан і годують місцевих мешканців та українців чорноморськими смаколиками. Анастасія та Зіна спочатку працювали в місцевому ресторані, проте мріяли про власну справу. Тим паче обоє мали досвід роботи у ресторанному бізнесі.

“Зіна каже, що хоче своє. Спочатку це було мрією, яка потрошку мала візуальний орієнтир. Нам сказали: “Слухайте, це країна великих інвестицій, чому б ні?”. Нам порадили зробити бізнес-план. Моя подруга дуже гарно знається на фінансових питаннях. Вона мене консультувала, я робила аналіз”, — розповідає співвласниця ресторану “Соня”, біженка з Одеси Анастасія Кулікова.

Зрештою, Анастасія почала розробляти бізнес-план, а Зіна  шукала приміщення. Потім був найтяжчий період — пошук інвесторів.

“Ми звернулися до нашої знайомої. Тепер це наша третя компаньйонка. Вона українка, яка проживає тут 15 років. Як виявилося Наталя теж мріяла про власну справу. Вона мала знайомих, які нам допомогли”, — провадить Анастасія Кулікова. 

Так, мрія вже трьох українок стала реальністю. Ресторан облаштовували власноруч, самі фарбували стіни та розставляли меблі. Свій заклад назвали “Соня”. Назву обрали не випадково. Так звати улюбленого песика дівчат. Також рідна для Анастасії та Зіни Одеса часто асоціюється з персонажем місцевого фольклору тіткою Сонею.

“Ми довго думали над тим, як назвати ресторан. Хотіли назвати “Одеса Мама”, або “Чорне море”. Потім зрозуміли, що назва на поверхні. Соня — прообраз, який асоціюється з Одесою. Іноземцям ми завжди пояснюємо, що Соня — це жінка, у якої завжди затишно, весело та смачно”, — додає співвласниця ресторану.

В інтер’єрі ресторану переважає морська тематика, а в меню традиційні одеські страви.

“Є борщ, є солянка, є курячий супчик, форшмак, ікра баклажан, шашлик і картопля. Є пельмені, які ми готуємо власноруч. Ми готуємо, як у нас дома в Україні”, — каже шеф-кухарка, співвласниця ресторану Зіна Висоцька.  

Зараз власниці “Соні” часто виступають спонсорами на різноманітних заходах, які організовують українці. Часто переказують зароблене на ЗСУ. Наразі команда ресторану  складається з українців — вимушених переселенців. Разом вони зберігають частинку України в Нідерландах.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *