Одеса розширить межі зони об’єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. ВІДЕО

10 вересня в Саудівській Аравії відкрилась 45-та сесія Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО (КВС). У складі української делегації на сесії був присутній директор міського Департаменту культури, міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Іван Ліптуга.

Влітку цього року пропозиції щодо нових меж “Історичного центру Одеси” були направлені українською стороною до Центру всесвітньої спадщини для схвалення.

За словами Ліптуги, пропозиції були сформовані з урахуванням рішень науково-методичної ради Міністерства культури та інформаційної політики України, яка рекомендувала розширити межі об’єкта ЮНЕСКО в Одесі до вулиць Торгової, Ковальської, Успенської та Лідерсівського бульвару.

Однак, Міжнародна рада з охорони пам’яток та історичних місць, на думку яких покладаються керівні органи ЮНЕСКО, наполягають на більшому розширенні меж “Історичного центру Одеси”, а саме – до меж Комплексної охоронної зони історичного центру, що визначена Історико-архітектурним опорним планом 2008 року та Генеральним планом Одеси 2015 року.

Ця межа проходить по вулицях Старопортофранківській, Пантелеймонівській, Леонтовича та Лідерсівському бульвару.

“Зона основного об’єкта ЮНЕСКО має бути розширена до кордонів комплексної охоронної зони, яка проходить в Одесі по вулиці Пантелемонівській і вулиці Старопортофранківській. Під час наших консультацій з представниками ЮНЕСКО та інших консультативних органів ІКОМОС настояло, щоб ця зона відповідала комплексній охоронній зоні”, – зазначив Іван Ліптуга.

One thought on “Одеса розширить межі зони об’єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. ВІДЕО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *