У Новосільському відкрився оновлений обласний Центр молдавської культури

Завершено ремонтні роботи у трьох приміщеннях Новосільського Центру культури та дозвілля, виділених для роботи обласного Центру молдавської культури (ОЦМК).

Він був відкритий рішенням Одеської обласної ради на початку 2023 року і отримав прописку у найбільшому молдавському селі Новосельське Ренійської громади, що в Ізмаїльському районі на Одещині. Директором ОЦМК було призначено Маргариту Бабере.

“Ми давно мріяли про культурний центр молдаван України обласного масштабу, ще задовго до початку великої війни. Ми шукали однодумців, вели переговори в органах влади, нам допомагав голова Ренійської громади Ігор Плехов, який не переставав доводити, що такий Центр має бути не в Одесі, не в райцентрі, а саме там, де компактно мешкають молдавани”,  – розповідає Маргарита Бабере.

В ОЦМК відкрито ставки директора, старшого методиста, художнього керівника, акомпаніатора та інші, всього сім ставок.

Ремонтні роботи у виділених приміщеннях проводили самотужки, активно допомагали мешканці села та численні друзі – хтось коштами, дехто особисто приходив на толоки. На сьогодні ремонт завершено, йде оформлення внутрішніх приміщень.

За словами Маргарити Бабере, колектив шукає нові форми роботи, які є прийнятними для воєнного часу. Фахівці проводять зустрічі зі старожилами, які розповідають про старовинні звичаї та традиції молдавських сіл. Вже створено цілу низку відеосюжетів – про молдавські традиції, про красу багатонаціонального Українського Прдунав’я, про свята, у тому числі державні.

“Провели другий дитячий фестиваль «Джерело перлин нації» у форматі онлайн, він став міжнародним. Свої творчі роботи нам надіслали наші друзі з Румунії, Болгарії, Республіки Молдова. Було сім номінацій та у кожній – по три вікові категорії. Найкращі творчі колективи відзначені кубками та дипломами”, – ділиться керівниця закладу.

Проводиться велика робота, щоб налагодити взаємозв’язок із усіма громадами Одещини, де компактно проживають молдавани: вони є у Кілійській, Саф’янівській громадах.

Джерело – “Рені-Одеса”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *