В Одесі провели акцію на підтримку моряків з катерів “Слов’янськ” і “Станіслав”

Катери “Слов’янськ” і “Станіслав” знищили 3 березня та 7 травня 2022 року. На місцях не знайшли тіл, а родичі членів екіпажів понад рік не отримували звістку про них. Аби привернути увагу до проблеми зниклих безвісти моряків, родини військовослужбовців провели в Одесі акцію із фотовиставкою з портретами своїх синів та чоловіків. 

Десятки портретів на стендах з обличчями військових моряків катерів “Станіслав” та “Слов’янськ” розмістили на Грецькій площі. Дружина безвісти зниклого військового Світлана Ляшко розповідає, що рідні цих хлопців вирішили зробити фотовиставку до Дня зниклих безвісти, щоб про них пам’ятали й продовжували шукати. За її словами, є багато підстав вважити, що вони живі й перебувають у полоні. Сама жінка шукає свого чоловіка та його побратима-сироту:

“Мій чоловік – Ляшко Володимир Андрійович, він перебував на катері “Станіслав”. Останній раз він мені написав, що вони йдуть в район, де немає зв’язку, це було 7 травня о шостій ранку. О 19:00 його телефон вийшов на зв’язок, але як – він увімкнувся і вимкнувся. Ніякої розмови не було. 7 травня він зник, а 16 народився його синок Мирон. То ми чекаємо, коли він повернеться і в нас буде вже спільне фото. Ми також шукаємо Андрія Сітявіна, він сирота”.

Акція
Фотовиставка зі зниклими безвісти моряками. Фото: Суспільне Одеса

Як стверджують родини, підстави для того, аби вважати своїх близьких полоненими – є. Мати зниклого матроса Нікіти Шерішоріна з катера “Слов’янськ” Тетяна розповіла що про трагедію дізналася із соціальних мереж: 4 березня вона побачила у Facebook пост матері, яка шукає свого сина. Виявилось, що він служив на тому ж катері, що і син Тетяни:

Раніше такого не бувало, це зараз заходиш у Facebook і цих людей багато, а тоді це впало в очі, я почала читати й зрозуміла, що це хлопчик з нашого катера. Я подзвонила мамі, яка його шукала, і вона мені розповіла, що катер затонув. Так почалися наші пошуки. На затонулому катері нікого і нічого не було, тобто ні тіл, ні решток, бо спускалися водолази й нікого і нічого там не знайшли, це дає нам підстави вважати, що вони в полоні”.

Інна Філімонова, мати військовослужбовця Дениса Соломко, розповіла, що про те, що катер затонув, їй ніхто не повідомив, про зникнення вона дізналась з інтернету:

6 березня у Южному мер повідомляв, що сталася катастрофа. Тоді я зателефонувала до флоту і мені повідомили, що моя дитина зникла. 7 числа я була у військкоматі й мені повідомили, що моєї дитини не стало. З того дня ми шукаємо, ми маємо надію і віримо, що мій син живий”.

Акція
Учасники акції з портретами безвісти зниклих моряків. Фото: Суспільне Одеса

Розшукуючи рідних, родини звернулись до Міжнародного комітету Червоного Хреста. Заступниця голови субделегації організації Анастасія Марчук розповіла, що вони намагаються допомогти сім’ям з’ясувати, що трапилось з їхніми рідними:

Ми говоримо про 16 людей, які зникли безвісти у 2022 році. Всі ті сім’ї відкрили в нас справу і тому родини отримують від нас допомогу, і, звичайно, ми намагаємось допомогти сім’ям з’ясувати місцеперебування їхніх рідних. Саме як нейтральний посередник, тобто ми збираємо інформацію, вона приходить до нас напряму від сімей і ми намагаємось з’ясувати, працюючи по обидві сторони, що сталося із рідними”.

Джерело – Суспільне Одеса

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *