Шлях до ЄС: муніципалітет Одеси готовий створити школу з вивченням румунської мови для нацменшин. ВІДЕО

“Сила ЄС – в її регіонах”. 7 липня 2023 року в Києві у змішаному форматі відбулась Конференція «Місцеве самоврядування – основа європейської інтеграції та відновлення України», організована за участі Асоціації міст України. Участь у заході взяли понад 500 учасників: міські, селищні, сільські голови, депутати місцевих рад України та країн-членів Європейського Союзу, депутати Європейського парламенту, високопосадовці Європейського Союзу та Ради Європи, представники Верховної Ради України, Уряду, дипкорпусу, міжнародних організацій та муніципалітетів, провідні експерти, науковці, ЗМІ. Серед них – і представники Одеської міської ради. Заступник мера Одеси Олег БРИНДАК виступив у першій панельній дискусії , яка стосувалась відновлення громад у контексті європейської інтеграції України.

Модератором цієї панелі виступив мер Миколаєва, Олександр Сєнкевич. який озвучив запитання від Штефана Горда (Радник-посланник, Тимчасово повірений у справах посольства Республіки Молдова в Україні, Туркменістані, Республіці Узбекистан і Республіці Вірменія). Він надіслав запитання в чат конференції:

«Сила ЄС в її регіонах. В цьому сенсі ви сміливі, тому що ви готові чесно і відкрито обговорювати питання, пов’язані з децентралізацією. Запитання до адміністрацій, які працюють у громадах, що щільно населені етнічними меншинами. Добре відомо, що ЄС має певні передумови для вступу України. Як місцева влада може допомогти центральній та іншим українським органам влади щодо виконання умов, які виставив ЄС для початку обговорення Асоціації? Які особливі речі чи методи роботи існують там у громадах зі змішаним населенням? Чи ви враховуєте конкретні побажання населення, яке говорить іншою мовою, ніж українська, як вдома, так і в самих громадах? Бажаю вам успіху. Слава ЗСУ! Слава Україні!»

Відповідаючи на це запитання, Олег Бриндак, в.о. заступника Одеського міського голови, зазначив, що не бачить проблеми у забезпеченні прав етнічної спільноти, зокрема молдаван, у вивченні рідної мови. Задля цього влада Одеси може відкрити нові класи чи школу.

«Одеса – багатонаціональне місто, в якому велика молдавська громада. У нас єдиний підхід у цьому відношенні. Мовних проблем не відчувалося ніколи, у нас є болгарська, єврейська, грецька школи, якщо молдавській громаді буде потрібно, ми створимо молдавську школу. У нас немає мовних проблем», – сказав Олег Бриндак.

Крім того, як зазначив мер Миколаєва Олександр Сєнкевич, “В Україні немає мовного питання, якщо воно не розкручується російськими медіа. Щодо Миколаєва, до повномасштабного вторгнення близько 90% використовували російську, у нас були школи, де викладання велось російською. Після вторгнення ми припинили, за моїм дорученням, викладання російською мовою. Школи в Миколаєві викладають виключно державною мовою» – зазнавив пан Сєнкевич.

Він наголосив, що дуже багато людей свідомо змінили ставлення до російської мови і всього російського. За час війни в місті загинуло 159 цивільних осіб, з яких 2 – діти, – всі вони були російськомовними. “Це найкращий приклад того, як рф захищає російськомовних».

Авторка – Оксана Піднебесна

One thought on “Шлях до ЄС: муніципалітет Одеси готовий створити школу з вивченням румунської мови для нацменшин. ВІДЕО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *