“Дестинація Котловина”: як в Ренійській громаді діє туристичний кластер?

У селі Котловина Ренійської громади кілька років тому успішно стартував проєкт Українського культурного фонду «Дестинація Котловина», який має на меті створення в цьому селі туристичного кластера. Завдяки презентації у соцмережах про нього дізналися у різних куточках України й в одному лише 2021 році сюди, на береги найбільшого прісноводного озера країни – Ялпуга, стали приїжджати цілі туристичні групи з Ізмаїлу, Одеси, Києва, Львова…

Що змінилося з початком широкомасштабної російської агресії, дізнавались наші колеги з видання “Махала”.

«Наразі туристи, на жаль, не приїжджають, бо такий час, але, проте, «Дестинація Котловина» має всі шанси на подальший розвиток, – розповіла журналісту інтернет-видання «Махала» керівник проєкту, директор Котловинської школи Прасковія Долапчи. – 8-9 червня я була у Румунії у складі делегації Ренійської громади, де відбулося заключне засідання європейського транскордонного проєкту «Розвиток та просування зеленого туризму у Дунайському секторі басейну Чорного моря (район Кагул, Республіка Молдова; Ренійська територіальна громада, Україна; повіт Галац, Румунія)», який реалізується у партнерстві з Інститутом розвитку та соціальних ініціатив «Viitorul», Кагульською районною радою (Республіка Молдова) та Галацьким університетом «Dunarea de Jos» (Румунія). Було випущено «Практичний посібник для постачальників послуг щодо розвитку бізнесу в зеленому туризмі». Сюди включено і «Дестинацію Котловина», і вказано, де вона розташована».

Ключовими елементами проєкту є кемпінг “Болбока”. Будинок культури, шкільний музей, місцеві виробники продуктів харчування, пропозиція «сніданок у ліжко». Для отримання додаткової інформації в посібнику є й адреса, і електронна пошта, і посилання на сторінки у Фейсбуці та Інстаграмі. До посібника також додається карта, на яку нанесена інформація про вищезазначені місця. Також до переліку включено базу відпочинку «Дервент» в селі Новосільське Ренійської громади.

«Щоправда, трохи засмутила помилка у тексті під фотографією сільської Свято-Успенської церкви, де на знімку також зображені наш батюшка о. Андрій (Капсамун), староста Котловини Олександр Казани та я. Там написано: «Команди з Молдови, Румунії та України у храмі Василя Блаженного у Кагулі» – зазначила Прасковія Долапчи.

Прасковія Долапчи пʼята справа

Що таке «Дестинація Котловина»?

Прасковія Долапчи, розповідаючи про проєкт, зазначила, що «Дестинація Котловина» пропонує гостям села відпочинок із гагаузьким колоритом. За фактом це гастрономічний тур, який включає дегустацію національних страв за національним столиком «софра». Він невисокий, тому сидіти за ним можна на маленькому стільчику або прямо на підлозі на килимі, як робили за старих часів.

Туристи сидять за столиком софра

Трапеза супроводжується розповіддю про національні страви: секрети приготування, як їх прийнято подавати, до яких свят приурочують ті чи інші з них – наприклад, добре відомий «курбан», який, зокрема, готують на  національне свято “Хедерлез”.

Дегустація курбану

Туристам дають майстер-клас з народного танцю з пропозицією гостям одягнути якісь атрибути з гагаузького національного одягу, а також такі розваги, як віндсерфінг, катання на коні та бричці, майстер-клас з роботи з батогом. До програми перебування входять екскурсії по селу, щоб гості могли познайомитися із зовнішніми та внутрішніми особливостями будинків гагаузів, відвідування шкільного музейного комплексу, де туристам пропонується старовинна гра в кістки («ашик») та майстер-клас з ткацтва.

кемпінг Болбока
Діти грають в гру “ашик”

Більше про те, як потрапити у це угікальне місце, можна дізнатись, завітавши на сайт: https://kotlovina.org.ua/tur/

Джерело – “Махала”

3 thoughts on ““Дестинація Котловина”: як в Ренійській громаді діє туристичний кластер?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *