Погрози й залякування: жителі Саврані скаржаться на місцевого чиновника. ВІДЕО

У Савранській громаді, що у Подільському районі на Одещині, не вщухає “період турбулентності” через зміну влади. Як розповідала СИЛА ГРОМАД, у січні 2023 року посаду голови Савранської селищної ради довелося покинути Сергію Дужію. Місцеві мешканці й депутати перед тим не раз скаржились до Подільської РВА на систематичні порушення в роботі освітніх закладів,  відсутності гарячого харчування, опалення, якісного підвезення учнів до шкіл, хоча місцева влада списувала на це великі кошти. Після того, як неефективного керівника відправили у відставку, на його місце призначили тимчасово виконувати обов’язки одного з депутатів, Євгена Населенка. Проте, стара команда “попередників”, працівники апарату селищної ради, не дуже налаштовані змінювати стиль роботи. А один з заступників новопризначеного керівника у спілкуванні з місцевими мешканцями вдається навіть до погроз і залякувань.

Про це повідомляють дописувачі у соціальних групах Савранської громади.

І навіть виклали відеозвернення постраждалих, яким “пощастило” спілкуватися з Вадимом Антоновичем Лісниченком, заступником нового в.о. голови Савранської громади.

За словами людей, посадовець місцевого врядування, м’яко кажучи, порушує ділову етику та стандарти поведінки чиновника. Доходить до образ і непристойностей, причому на робочому місці, у будівлі селищної ради.

Про це, зокрема, розповідає місцева жителька Лідія Юхимівна Поліщук. Каже, за критику посадовця отримала відкриті погрози:

Він мені почав розказувати, що він є самий перший заступник голови ради, і за те, що я згадала його ім’я на сесії, а потім у коментарі – він мене просто знищить. Він помститься мені, помститься моїй сім’ї, помститься до сьомого коліна, і так вниз кине, всі будуть знати хто я і що я, все про мене викриє. Я не знаю, що він може викрити про мене, про моїх дітей, але я йому сказала: якщо ви така мстива людина, хіба ви можете працювати з людьми? Він відповів: так, зможу, і помщусь усім, хто мене зачепить, хто про мене щось погане скаже”, – стверджує жінка.

Ще один мешканець Савранської громади, 77-річний пенсіонер Петро Давидович Живалюк, стверджує на відео, що коли прийшов на земельну комісію, той самий заступник мало не застосував до нього фізичну силу.

Я приїхав в Саврань на комісію на другу годину, як мене викликали. Сів на стільчику, нікому нічого не говорив, нічого ні в кого не вимагав. Вибіг Лісниченко Вадим Антонович, дуже наїжився, сполошився – до мене: чого ти прийшов? Кажу: так і так, мене позвали сюди. “Вали звідси, ти тут не потрібен!”. Схопився за “одне місце”, тягне мені до носа разом зі штанами! Я не розумію, як це можна до 77-річного діда таке зробити? Не дозволяю у свої роки, нікому до себе таке ставлення, так не має бути в суспільстві!”, – скаржиться пенсіонер.

Крім того, люди пишуть і про додаткові деталі, які ще більше характеризують “головного” заступника голови громади. Як стверджують жителі Саврані, Вадим Лісниченко – колишній правоохоронець, багато років очолював місцевий райвідділ поліції, заробив чималі статки, купив нерухомість у Києві. Та крім офіційної зарплатні на посаді заступника та пенсії, чиновник ще й оформив собі виплати… як тимчасовий переселець. І хоча дійсно він прописаний у Києві, насправді постійно живе в Саврані, де мешкають його батьки. Дружина Вадима Антоновича також багато років працює в тутешній медичній установі. Проте це не заважає посадовцю, який має доходи і житло, отримувати від держави кошти ще й у якості “внутрішньо переселеної особи”.

СавраньВідзначимо, що на офіційній сторінці місцевої ради у Фейсбук пан Лісниченко з’являється у публікаціях частіше, ніж в.о. голови Савранської громади: проводить збори, вручає дітям грамоти, – проте на запитання, чи дійсно оформив виплати, які призначаються особам, постраждалим від військових дій, – запропонував звертатись офіційно з письмовим запитом.

“Через таких “унікумів”, як цей заступник голови, який зневажає людей, принижує, лякає – люди не мають довіри до нашої Савранської ради, до депутатів. Кажуть, ну раз там сидять такі старі корупціонери, то нема чого й звертатись. Нічого не змінилося”, – повідомив нам співрозмовник із селищної ради.

Що ж, криза кадрів у віддалених від обласного центру громадах, нестача фахових, креативних творців місцевого самоврядування – проблема не нова, і залишається гострою не тільки для Одещини.

Та у Савранській громаді вона посилюється кадрами старої формації, які не вміють або нездатні мінятись, нехтують правилами ділової етики та комунікації, та й взагалі, – не мають елементарної поваги до людини.

Тоді як саме місцева влада у громаді, надаючи публічні послуги, створючи сервіси в освітній, медичній, соціальній сферах, – є першим обличчям держави, з яким доводиться зустрітись громадянам. І коли замість вирішення першочергових питань людині дорікають за критику, залякують за власну думку, чи виганяють за поріг замість вирішити питання – то державний посадовець, який уособлює державу Україна, нічим не відрізняється від диктаторського стилю управління в сусідній державі-терористці. З якою у нас досі триває повномасштабна війна.

Варто зазначити, що після звільнення попереднього керівництва Савранську селищну раду більше місяця перевіряє КРУ. Можливо, після цієї публікації хтось з вищого керівництва Одеської області зробить перевірку й моральних якостей деяких місцевих посадовців.

список

На фото: список осіб, вимушених переселенців, які оформились у Савранській селищній раді. У ньому – прізвище першого заступника селищної ради.

Крім того, про недопустиму поведінку посадовця вже відкрито заявляють і його колеги. Так, член робочої групи з оптимізації мережі навчально-виховних закладів у Савранській громаді Олег Іспанюк написав офіційну заяву про складення повноважень через “неадекватну, хамську поведінку, прояви некерованої агресії” з боку керівника, того ж самого пана Лісниченка.

З цієї ж причини написала заяву про звільнення й нова начальниця відділу освіти, яка заледве пропрацювала місяць.

Олег Іспанюк

СИЛА ГРОМАД відкрита для будь-яких обговорень та повідомлень, звертайтесь, пишіть нам на сторінку сайту на Фейсбуці: https://www.facebook.com/profile.php?id=100067090163541

3 thoughts on “Погрози й залякування: жителі Саврані скаржаться на місцевого чиновника. ВІДЕО

  1. Інакше бути не могло. “Нові обличчя” не один рік сиділи на низькому старті в т.з. “кадровому резерві”. Система номенклатур відпрацьована багатьма десятиліттями.

  2. Щодня писати ура-патріотичні коментарі на сторінці Подільської РВА і відверто дурити державу лже-переселенством задля отримання виплат – верх цинізму. Отут вся сутність чиновника.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *