Реформа шкільного харчування на фінальній стадії: яких змін чекати?

В умовах повномасштабної війни реформа системи шкільного харчування не втратила актуальності, а навпаки – сьогодні вона, як ніколи, на часі. 9 лютого 2023 року у Києві провели стратегічну сесію «Реформа шкільного харчування: стратегічний розвиток в умовах війни та повоєнного відновлення України», щоб напрацювати новий план дій з реформи шкільного харчування. Захід організували за підтримки Посольства Швейцарії в Україні та швейцарсько-українського проєкту DECIDE – «Децентралізація для розвитку демократичної освіти».

Олена ЗеленськаСтратегічну сесію відкрила ініціаторка реформи – перша леді Олена Зеленська. Вона подякувала всім, хто причетні до реформи, за активну і наполегливу роботу.

«Реформа повертається, щоб зробити свій внесок в перемогу України. Бо саме із внеску кожного з нас – перемога і складається», – заявила перша леді.

Із вітальним словом до учасників стратегічної сесії звернувся Посол Швейцарської Конфедерації в Україні Клод Вільд. За його словами, Швейцарія, як і раніше, підтримує Україну заради її майбутнього. Клод Вільд додав, що реформа шкільного харчування є важливою ініціативою, яка обов’язково має тривати і зараз, під час війни. Адже в Україні продовжують функціонувати 13 тисяч шкіл, у яких харчуються 1,5 мільйони дітей. Сьогодні соціальну підтримку у вигляді безоплатного харчування в школах отримують понад 700 тисяч дітей, з яких понад 50 тисяч дітей з числа ВПО.

Робота над стратегію реформи стартувала ще у січні 2022 року, але зараз, з огляду на реалії, документ потребує уточнень та коректив. Зокрема, актуальними є відновлення закладів освіти, соціальна підтримка та розвиток кадрового потенціалу. Щоб напрацювати проєкт оновленої стратегії реформи, захід зібрав представників Мінекономіки, МОЗ, МОЗ, Мінвідновлення та Мінагрополітики. До стратсесії також долучилися представники Держпродспоживслужби, ДП «Прозорро», Антимонопольного комітету України та інших державних установ. Серед учасників були і представники міжнародних організацій та проєктів.

«Теперішні виклики в організації шкільного харчування значно відрізняються від тих, які поставали перед нами ще рік тому. Запуск спеціальної платформи, впровадження нового меню – чимало вдалося досягти раніше. В умовах воєнного стану територіальні громади потребують особливої підтримки з боку держави і міжнародних ініціатив. Тож зараз наші зусилля спрямовані саме на це. І, звісно, враховується під час розробки стратегічного документа», – розповіла Валентина Полторак, менеджерка проєкту DECIDE.

 

 

За результатами стратегічної сесії учасники напрацювали дорожню карту реформи за такими напрямами:

  • організація якісного харчування: закупівлі та фінансування;
  • відновлення та модернізація харчоблоків: комплексний підхід та альтернативні формати. Система HACCP;
  • розвиток кадрового потенціалу;
  • формування культури здорового харчування та впровадження нового меню;
  • гуманітарна підтримка закладів освіти.

Наступним кроком у межах реформи шкільного харчування є розроблення та затвердження стратегії. Робота над документом уже на фінальній стадії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *