Одеські волонтери створили курси для дітей-переселенців та допомагають їм опанувати себе

Величезний гуманітарний штаб в одному з районів Одеси. Тут щодня сотні людей отримують допомогу. Переселенців годують, їм видають медикаменти, продуктові та гігієнічні набори, а також одяг, взуття, іграшки, посуд та все, що може стати у пригоді в побуті. Та матеріальна допомога — не все, чим готові тут допомогти людям.

Волонтери почали надавати психологічну допомогу людям, що постраждали від війни. Вони організовують гуртки творчості, де люди спілкуються, готують, майструють.

“У нас є так звані жіночі дні, де ми спілкуємося, готуємо, і це допомагає відволіктися. Чоловіки можуть допомагати у штабі фізично. Багато наших волонтерів саме переселенці. Але ми виокремили найвразливішу категорію ВПО — це діти. І саме підлітки. Тому вирішили створити для них проект Професії дітям”, — розповідає керівниця проекту Наталя Терехова.

Наталя Терехова

Наталя ТереховаПідлітків навчають чотирьох професій: майстер манікюру, перукар, кухар та столяр.

Усього участь беруть півсотні дітей від 14 до 18 років. Серед них і Даша з Сєвєродонецька Луганської області. У свої 15 років вона вже знає, що таке втратити дім, друзів і все, що колись було в її серці. У квітні, рятуючись від обстрілів, родина дівчини залишила рідне місто. Так вона з батьками та молодшою сестрою опинилася в Одесі. Каже, перші місяці їй було дуже складно психологічно.

“Ще довго після Сєвєродонецька боялася повітряної тривоги, бо в нас були вибухи. Було дуже страшно, тому ми й поїхали. А тут тихо та спокійно. Згодом знайшла друзів. Почала більше гуляти, приділяти собі час, а не постійно вдома сидіти. Я сумую за друзями та родичами, але мені вже набагато краще, — розповідає Даша Дєводченко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *