Мера Чернігова відсторонили від посади за те, що рятував сім’ю. Це тиск на місцеве самоврядування – Кличко. ВІДЕО

Голова Асоціації міст України, мер Києва Віталій Кличко спільно з головами громад з різних областей України приїхали 27 січня 2023 року на засідання Львівського апеляційного суду щодо позбавлення Чернігівського міського голови Владислава Атрошенка права обіймати посади, пов’язані з виконанням функції держави або місцевого самоврядування, на один рік за адміністративне правопорушення.

Суддя переніс розгляд скарги Владислава Атрошенка на 01 лютого 2023 року. На засідання з’їхалися 30 мерів міст з усієї України.

Голова Асоціації міст України, міський голова Києва Віталій Кличко заявив, що вважає справу про відсторонення від посади Владислава Атрошенка тиском на місцеве самоврядування.

«В перший раз в історії України, за 30 років, міського голову хочуть позбавити повноважень, які надала йому громада. Це прецедент – і ми ні в якому разі такого не повинні допустити. Тому що самоврядування – це базис, підґрунтя будь-якої демократичної держави», – заявив Віталій Кличко.

За словами Віталія Кличка, не можна позбавляти міського голову посади за те, що він евакуював свою родину з оточеного міста, залишившись захищати Чернігів.

«Чернігів був вже майже в повній облозі. Атрошенко там залишився і навіть отримав нагороду від Президента «За мужність». І зараз знаходять причину, щоб його позбавити повноважень мера – «не на тій автівці виїхала родина». Це дуже сумнівне питання», – зазначив Кличко.

У свою чергу, мер Чернігова Владислав Атрошенко подякував всім, хто прийшов на суд його підтримати.

«Друзі, я хочу всім подякувати, хто приїхав і з Чернігівської області, і людям з усієї України. І особлива подяка за підтримку Андрію Івановичу Садовому, Сергію Івановичу Сухомлину, Віталію Володимировичу Кличку, і всім головам громад, яких є тут понад тридцять. Це дуже важливо. Україна переможе!» – сказав Атрошенко.

Засідання апеляційного суду Львівської області по справі відсторонення мера Чернігова Владислава Атрошенка продовжиться у середу, 1 лютого, о 10-й ранку.

Як раніше повідомлялося, 27 січня у Львові відбулося перше засідання Львівського апеляційного суду з розгляду апеляції Владислава Атрошенка на рішення Яворівського районного суду, який відсторонив мера Чернігова від виконання обов’язків терміном на один рік. Приводом для такого рішення стало те, що в перші дні широкомасштабного російського наступу водій Атрошенко вивіз дружину мера з-під обстрілів, а міський голова залишився в місті. Юристи зазначили, що стаття, яка фігурує в матеріалах справи, не передбачає покарання у вигляді відсторонення від посади, а лише штраф.

Асоціація міст України, Комітет виборців України, рух “Чесно”, інші громадські організації та експерти назвали рішення Яворівського суду політичним замовленням і пов’язують його з наступом на місцеве самоврядування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *