Ділки з АРМА продали землю “Ашану” під Одесою у 18 разів дешевше – НАБУ

НАБУ вручило нові підозри у справі розкрадання арештованого майна. Серед нього: три земельні ділянки в Одеській області, які в 2019 році продали у 18 разів дешевше за ринкову вартість. Про таке повідомили на сайті бюро.

Підозри отримали адвокат та оцінювач. Загальна кількість учасників схеми зросла до семи осіб, серед яких – колишній голова та посадовці АРМА, зазначили в бюро.

За інформацією слідства, схема діяла у такий спосіб: арештоване майно передавали АРМА під приводом виконання ухвал слідчого судді. Посадовці АРМА, своєю чергою, готували обґрунтування, що такими активами важко управляти, зберігати або ж вони швидко псуються і можуть втратити свою вартість. Надалі майно оцінювали за суттєво заниженою вартістю. За нею майно виставляли на електронні торги, організовані ДП “СЕТАМ”. Своєю чергою представники держпідприємства, учасники-змови, організовували торги у такий спосіб, щоб забезпечити перемогу наперед визначеній приватній компанії.

Підозрюваний адвокат, як встановило слідство, мав незаконний доступ до повної інформації в Єдиному державному реєстрі судових рішень, зокрема тієї, яка становить таємницю слідства. Завдяки чому міг завчасно інформувати інших учасників схеми про можливі ризики й у такий спосіб сприяв приховуванню корупційної діяльності. Крім того, він підшукував оцінювачів, які зголошувалися підроблювати звіти й вказувати в них занижену вартість арештованого майна. Одному із залучених оцінювачів НАБУ та САП повідомили про підозру у липні. І ось зараз зібрано докази для підозри іншому оцінювачу.

НАБУ та САП здобули докази щонайменше чотирьох епізодів такої протиправної діяльності упродовж 2019 року, серед яких:

  • продаж трьох земельних ділянок на Одещині, придбані свого часу для будівництва торговельних центрів мережі “Ашан”, – реалізовано у 18 разів дешевше за ринкову вартість.
  • продаж 2,6 тис. тонн піску річкового середньої та дрібної крупності на Київщині – заниження вартості більш ніж у шість разів порівняно з ринковою;
  • продаж понад 4,5 тис. тонн карбаміду – майже в п’ять разів дешевше;
  • продаж зерна, крупи та олійних культур – вчетверо дешевше.

Внаслідок продажу арештованого майна за заниженою вартістю лише в цих чотирьох епізодах завдано шкоди на понад 426 млн грн, зауважили в бюро.

Зазначимо, одна з ділянок, яку вилучили у французького власника “Ашану” та вже кілька разів перепродали, розташована на території теперішньої Таїровської селищної ради. Вона межує з житловим масивом “Райдужний” і проспектом Небесної Сотні. Місцеві мешканці давно сподіваються на те, що новий мегамаркет дасть робочі місця, а ще вирішить гостру проблему з відсутністю додаткового виїзду.

Адже транспорт, що прямує у бік міста Чорноморськ, накопичується на перетині магістралей при в’їзді в Одесу, – тоді як територія, яка могла б якісно розвиватися, через ділків-корупціонерів обнесена огорожею і не приносить користі ні бізнесу, ні громаді, ні людям.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *