Шлях до Перемоги: місто Роздільна відзначило 159 років. ВІДЕО

У третю суботу вересня у місті Роздільна на Одещині  зазвичай щороку збираються жителі та гості, аби привітати свою малу батьківщину зі святом. Цьогоріч, через повномасштабне вторгнення російської армії в Україну, довгоочікуване свято – із присмаком гіркоти. Та місцева влада знайшла спосіб, як привітати усіх роздільнянців. Протягом тижня колективи  місцевого  Палацу культури побували з виїзними програмами у всіх куточках міста, аби уникнути масового скупчення людей, а у суботу, 24 вересня, організували кілька яскравих заходів для городян.

РоздільнаРоздільна – місто, де квітне кожен куточок. Тож його мешканці зустріли 159-ту річницю скромно, але не менш гідно. Зранку у Палаці культури відбулися дві виставки: одна доросла, де зібрані роботи професійних місцевих художників, а друга – з малюнків, створених дитячими ручками. Талановита малеча малює свою рідну Роздільну з упізнаваним вокзалом, залізницею, фігурою літака на центральній площі, а ще – мріють про цирк  і навіть аквапарк. А герб міста збирали з пазлів, під час пізнавальної вікторини діти у формі гри дізнавалися про видатних людей, вихідців з Роздільної.

“Наша Роздільна дуже багата на таланти як співочі, так і мистецькі. Особливо зараз, коли почалася агресія з російської сторони, діти настільки почали свої емоції, свої почуття до міста висловлювати у творчості Наші педагоги, працівнки культури, освіти роблять все можливе, щоб діти не відчували війни, а знали, що все буде добре”, – поділилася Наталія Кучеренко, керівниця відділу культури Роздільнянської міської ради.

У суботу в містечку вирував святковий настрій. На вулиці Привокзальній бібліотекарі  організували фотовиставку. «Роздільна: подорож у часі» – світлини мешканців, волонтерів та дітей Роздільної нагадують історію святкувань дня міста в попередні роки, а ще тут знайомі обличчя звичайних роздільнянців, активістів та волонтерів.

футболОдна з них – Яна Антоненко, яка з перших днів війни долучилась до підтримки військових. Разом з чоловіком працює у невеликій майстерні в центрі міста. Розповідає: спершу шила подушки та спальники на передову, люди зносили тканину, синтепон. А потім пішли замовлення серйозніші: почали відшивати розвантажувальні жилети для військових.

“Мене знайшли хлопці, їм потрібні були розгрузочні жилети. Я думала, це буде один-два, але вони принесли мені цілий рулон тканини і я зрозуміла, що це надовго. Знайшли один жилет, зняли з нього лекало, і почали працювати. Підключилися люди, роботи було дуже багато. Спочатку тканини нам не вистачало, приносили люди, і я дуже вдячна їм за це, не думала, що стільки людей відгукнеться”, – розповіла Яна Антоненко.

Згадую той важкий період, лютий-березень місяць, коли прийшла та страшна новина, і як приємно говорити про те, наскільки згуртувалася наша громада, наскільки всі стали плече-в-плече. Не повірите, скільки по селах у нас піднялося людей, щоб захищати нашу територію. У нас десять старостинських округів, і сотнями з кожного прийшли готові захищати нашу землю. Дуже багато волонтерів, які готові допомогти територіальній обороні, нашим Збройним Силам, поліції, рятувальникам, ці люди по сьогоднішній допомагають і допомагають”, – поділився голова Валерій Шовкалюк. 

РоздільнаВелике красиве місто є центром не лише громади, а й укрупненого району.  Багато нових планів Роздільнянська міська рада  мала здійснити цьогО року , і вже заклала кошти під нові проекти, проте, пояснює мер Валерій Шовкалюк, іх громада буде втілювати вже після війни.

На стадіоні «Спартак” до дня міста відбувся футбольний турнір між командами ДЮФК «РОЗДІЛЬНА», ДЮСШ «ОКНИ» та «ШТУРМ» з  Ширяєвого, серед юнаків  та дорослих команд.

Крім спорту, для дітей та молоді у Роздільнянській громаді є безліч можливостей для розвитку. У цьому заслуга місцевої влади, яка, незважаючи на військовий час, не припиняє фінансувати заклади культури та спорту. Яскраві виступи дитячих колективів з Центру творчості дітей та молоді на площі перед муніципалітетом дуже символічно, нагадали про те, хто і зараз тримає небо над Україною.

А завершилося дійство гала-концертом на стадіоні «Спартак» . Кожен, хто завітав сюди, отримав задоволення від пісенних дарунків ансамблів “Чарівниця”, “Словяночка”, “Зоряни”, “Світоч”, місцевих солістів та хореографічних колективів.

Більше – у ВІДЕО від СИЛИ ГРОМАД:

Авторка – Оксана Піднебесна 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *