Болгарська родина з Кулевчі розкрила секрети приготування домашнього вина

У Кулевчі Білгород-Дністровського району родина болгар Фекли та Ігната має власний виноградник. З майже 350 кущів вони отримують понад 800 літрів вина. Напій господарі п’ють весь рік, а що залишилося – продають. Як родина збирає і переробляє виноград та якими секретами для приготування вина користується, дізнавалася кореспондентка видання «Суспільне. Одеса».

Друзі, рідні та сусіди збираються на городі Фекли та Ігната, аби допомогти зібрати врожай винограду. Поділили роботу на процеси: хтось збирає, хтось носить, інші перетирають на сік. Це традиція є у болгар.

«Одному збирати дуже важко. Ми збираємо всіх: друзів, знайомих. Приходимо і допомагаємо. Прибрали в одного, другого і так поки йде сезон прибирання. Це дійсно чисте вино – без сумішей, без нічого. Ніякого цукру не потрібно додавати, воно само по собі має велику сахарину. У цьому році дуже хороший врожай, в порівняні з минулим роком», – розповідає друг сім’ї Василь.

Винограднику родини понад шістдесят років. Його у спадок передали батьки господаря. На ділянці росте близько чотирьохсот кущів, найбільше — темного сорту, для солодкого та яскравого вина.

 

«Так батько засадив його, і так ми підтримуємо ці сорти. Крім винограду, між рядками садимо картоплю, цибулю – все є у нас. А без вина у селі як? І весілля, і родини, і хрестимо, і все це ми не купуємо. У нас своє все вино», – зізнається 74-річна господарка Фекла.

Власники винограднику зазначають, що особливої техніки збору немає, головне – встигнути за день, бо далі смак може змінитися. Весь секрет у процесі виготовлення вина: зібраний виноград несуть до машинки, що теребить грона, та перемелюють.

Три-чотири дні перемелений виноград з соком стоїть у діжках. Далі з нього вичавлять сік та процідять. За сорок днів сік забродить – тоді можна діставати та куштувати сухе вино. Найголовніше у виготовленні вина – настрій.

«Його робити потрібно з любов’ю. Не так, що не хочеш, без настрою. А так – з посмішкою, жартуєш – тоді виходить все смачно, добре, солодко, приємно. Це так зветься – з любов’ю», – підкреслює помічник родини Сергій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *