Редактори газет Одещини скаржаться на штучні перешкоди для випуску преси

Редактори обласних газет Одеської області звернулися до голови облради Григорія Діденка та голови обласної військової адміністрації Максима Марченка через знищення одеської періодики та створення перепон у випуску газет. Про це повідомляє видання “Детектор медіа”.

У листі йдеться про те, що у липні 2022 року надруковані у видавництві “Чорномор’я” газети заборонено відвозити у газетну експедицію “Укрпошти” і доставляти передплатникам та читачам.

Причиною цього є нібито порушення вимог законодавства у порядку укладанні договорів, які комісія виявила у видавництві “Чорномор’я”. Відтоді друк номерів усіх газет дозволяється лише після того, як редакція заздалегідь підпише і скріпить печаткою Додаткову угоду до чинного річного договору й Акт приймання-передачі газет, які тільки будуть друкуватися. Скан-копії цих документів редакції мусять щотижня направляти видавництву “Чорномор’я”. Потім воно буде знову повертати оригінали цих документів редакціям.

Також у видавництві змінили графік роботи: відтепер газети друкуватимуть раз на тиждень. Через це газета “На пенсії почала друкуватися в Києві, частина районних газет перенесли свій друк до Вінниці, повідомили листі.

Такого грубого порушення свободи розповсюдження преси в Одесі не було за всі роки незалежності України. Ми досі не знаємо, хто конкретно в умовах війни посмів дати таке протизаконне розпорядження і яке покарання поніс за свої дії. При цьому нам не відомо ні про один випадок реальних порушень з боку редакцій, який виявила б комісія”, — йдеться у листі.

Авторами листа є головний редактор газети “Прес-кур’єр” Йосип Бурчо, редактор газети “Чорноморські новини” Іван Мельник, редактор газет “Вечерняя Одесса” і “Реклама “Вечерней Одессы” Олег Суслов, головний редактор газет “Одесская жизнь”, “На пенсії”, “Пенсионная телепрограмма” Геннадій Чабанов.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *