Місцеві бюджети Одещини зможуть отримувати 64% ПДФО – Асоціація міст

2 вересня 2022 року представники Асоціації міст України на бюджетних консультаціях щодо Держбюджету України на 2023 рік, проведених Міністерством фінансів України, заявили позицію Асоціації зокрема, щодо не допущення зменшення доходів ПДФО до місцевих бюджетів з грошового забезпечення військовослужбовцям.

Про це повідомили в Одеському РВ АМУ.

Податковий кодекс України не передбачає звільнення від обкладання ПДФО грошового забезпечення, грошових винагород, одержаних військовослужбовцями у зв’язку з виконанням обов’язків несення служби,

Наразі відповідно до ст.64 БКУ до доходів загального фонду бюджетів сільських, селищних, міських територіальних громад належать 60 відсотків податку на доходи фізичних осіб, що сплачується на відповідній території. У 2023 бюджетному році схвалений Урядом проєкт передбачає  вже 64%.

Це позитивна тенденція, адже таким чином продовжено на наступний рік ініційоване Асоціацією міст України в минулому році збільшення частки податку, що зараховується до бюджетів місцевого самоврядування. Тоді, при підписанні Меморандуму для сталого проходження опалювального сезону, збільшення було запропоновано для підтримки комунальних підприємств, щоб вони могли не підвищувати тарифи для населення.

Система розподілу ПДФО має суттєву ваду: через нечіткість законодавчого регулювання, підприємства та установи можуть самі обирати, до якого бюджету перераховувати ПДФО за своїх співробітників – чи то за місцем їхньої фактичної роботи, чи за місцем реєстрації компанії. Як наслідок, громади, в яких проживають чи працюють працівники, недоотримують значну частину надходжень.

Верховна Рада планувала скасувати з 2023 року ПДФО до місцевих бюджетів з грошового забезпечення та інших виплат військовослужбовцям. На такі плани одразу відреагувала Асоціація міст України. Керівники громад однозначно виступили проти такого рішення.

В результаті у схваленому Урядом проєкті Держбюджету-2023 врахована важлива пропозиція Асоціації міст України – ПДФО з грошового забезпечення військовослужбовців буде й надалі надходити до місцевих бюджетів. Цей ресурс є надзвичайно важливим як громад, розташованих у прифронтових зонах, оскільки є майже єдиним джерелом фінансування життєво важливих послуг їх мешканцям; так і для тилових громад, допомагаючи підтримувати переселенців.

“У схваленому Урядом проєкті Держбюджету-2023 врахована важлива пропозиція Асоціації міст України – ПДФО з грошового забезпечення військовослужбовців буде й надалі надходити до місцевих бюджетів. Дякуємо Міністерству фінансів України за співпрацю та розуміння місцевого самоврядування. Адже цей ресурс, що орієнтовно складе 54,4 млрд грн, критично важливий для усіх українських громад під час воєнного стану, особливо для розташованих у прифронтових зонах, оскільки є буквально єдиним джерелом фінансування життєво важливих послуг їх мешканцям. Громадам у тилових зонах ці кошти дозволять підтримувати переселенців та допомагати захисникам України», – заявив Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан.

Про проєкт Держбюджету-2023, фінансову спроможність міст та громад та як Асоціація міст України відстоює інтереси місцевого самоврядування, Олександр Слобожан детально розповів в прямому ефірі телеканалу «Рада»:

Авторка – Світлана Осадчук, консультантка з бюджетних питань Одеського РВ АМУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *