Автономне чи центральне: як заощадити на опаленні?

Майбутній опалювальний сезон 2022-2023 на тлі російської військової агресії та світової енергетичної кризи буде надзвичайно складним як для системи ЖКГ, так і для звичайних користувачів.

Тарифи на тепло українцям обіцяли не підвищувати, і, можливо, опалення включать вчасно. Але температура всередині приміщень коливатиметься від 18 до 20 °C, в крайньому разі – не нижче 16.

Як українцям підготуватися до опалювального сезону 2022/2023 та забезпечити автономну електроенергію для дому?

По-перше, розберемося, які бувають системи опалення квартир та будинків?

Центральне опалення – система централізованої подачі гарячої води до радіаторів опалення, розташованих у кожній квартирі.

Автономна котельня дозволяє забезпечувати теплом одну чи кілька будівель. Котельня розміщується у спеціальному приміщенні (на даху будинку, у підвалі чи в окремій будівлі).

Індивідуальне опалення у квартирі, приватному будинку, офісі передбачає встановлення паливного котла безпосередньо у житловому приміщенні.

Наші друзі – експерти компанії LogicPower рекомендують читачам “Сили громад”, в яких встановлено індивідуальне  чи автономне опалення заздалегідь подбати про економію тепла у власній оселі.

Три реальні кроки, які допоможуть зберегти тепло у вашій оселі, не переплачуючи за опалення:

  1. Зменшити тепловтрати:
  • Сучасні вікна з подвійним або потрійним склопакетом дозволяють зменшити втрати тепла на 10-15%. Якщо у вас немає можливості поставити нові вікна, подбайте про утеплення отворів між віконними рамами та законопатьте щілини (якщо вони є).
  • Якісна теплоізоляція стін та перекриттів зменшує тепловтрати на 35%.
  • Економічні припливно-витяжні установки з рекуперацією тепла зменшать втрати теплової енергії через вентиляцію на 15-20%.
  1. Ефективно керувати опаленням. Терморегулятори на батареях опалення та настінні термостати на теплу підлогу дозволяють контролювати температуру повітря в кожному окремому приміщенні. Наприклад, не включати на повну потужність обігрів кімнат, де на цей час ніхто не перебуває.
  2. Набути енергозберігаючих звичок
  • Не прогрівайте повітря до 28 °C, при 22-24 °C вам буде не менш комфортно, при цьому навантаження на опалювальний котел істотно знизиться
  • Не варто вмикати на повну потужність опалення на кухні, коли там працює духовка або газова плита
  • Налаштуйте економні режими. Наприклад, вмикайте електричний котел у нічний час, оплачуючи електрику за пільговим нічним тарифом, якщо у вас стоїть лічильник «день – ніч»
  • Запрограмуйте увімкнення/вимкнення опалення за часом. Наприклад, котел не працює, коли нікого немає вдома, і включається до вашого приходу

про центральне опалення

Я як щодо центрального опалення?

У системи централізованого опалення є певні недоліки, які складно усунути:

  • Опалення за графіком. За нормативними актами, що діють в Україні, опалювальний сезон починається і закінчується, коли протягом 3-х діб на вулиці тримається середньодобова температура 8°C. Але це не точно. Як правило, у більшості населених пунктів опалювальний сезон відкладається через неготовність ТЕЦ, поганий стан тепломереж, високу заборгованість за послуги опалення у населення тощо.
  • Важко самостійно регулювати температурний режим. Нормативна температура повітря в житлових приміщеннях повинна бути не нижчою за 18°C. Щоб самостійно регулювати температуру повітря в приміщенні, користувачеві необхідно придбати додаткові прилади.
  • Високі тарифи на опалення. Сума ​​квитанції про оплату комунальних послуг залежить не тільки від площі квартири, що опалюється. У тарифи включають вартість обігріву місць загального користування, послуги компанії, витрати на високі втрати тепла при транспортуванні тощо. Кожен, хто хоч раз звертався до тепломережі за перерахунком, підтвердить, наскільки громіздкі формули використовуються для визначення тарифу та як складно в них розібратися.

Як пережити зиму та зберегти тепло у квартирі з централізованим опаленням?

  1. Утепліть вхідні та балконні двері
  2. Поклейте на шибки теплозберігаючу плівку. Законопатьте щілини на рамах за допомогою силіконового герметика
  3. Встановіть на батареях опалення тепловідбивний екран. Подбайте про те, щоб на радіаторах було якнайменше пилу (пил і бруд знижують віддачу тепла в приміщення)
  4. Подбайте про утеплене покриття на підлозі. Якщо є можливість, встановіть у квартирі систему «тепла підлога»
  5. Купіть додатковий обігрівач або встановіть кондиціонер із функцією обігріву

Не варто сплачувати рахунки, якщо у квартирі холодні батареї. При зниженні температури в приміщенні до 16 °C викликайте представників ТЕЦ і керуючої компанії,  щоб скласти акт.

безперебійне живлення для дому

ВАЖЛИВО! Котли автономного та індивідуального опалення, а також додаткові опалювальні прилади потребують стабільної та безперебійної подачі електроживлення.

Як забезпечити безперебійне електроживлення?

Про найефективніше локальне рішення шодо системи резервного живлення для дому та офісу можна прочитати ТУТ

Отримати консультацію спеціаліста, як вибрати комплект резервного живлення, можна  телефоном: 0 800 218 654

Стаття підготовлена за матеріалами блогу з офіційного сайту ТМ LogicPower – провідного виробника електричного обладнання в Україні.

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *