“Усі ми – Молдова”: Санду відвідала Гагаузію та закликала до об’єднання

Президентка Молдови Мая Санду під час поїздки у Гагаузію, де доволі сильні проросійські настрої, закликала громадян не допустити розколу у суспільстві і зберегти мир.

Про це повідомляє Newsmaker.

Під час публічного виступу у Комратському університеті Санду, серед інших питань, багато говорила про мир і єдність. Вона наголосила, що приїхала у Гагаузію, щоб «відкрито поговорити про непросту ситуацію, у якій опинилася наша країна, увесь регіон – прямо і без замовчування».

Санду нагадала, що зовсім поруч українці дорогою ціною захищають право жити у своїй країні і визначати своє майбутнє, та наголосила, що збереження миру – головне завдання для усіх жителів Молдови, щоб не допустити розколу за етнічними чи територіальними ознаками.

«Не можна допустити, щоб хтось вселяв у нас підозри та недовіру одне до одного. Деякі у цій країні не хочуть відповідати за свої крадіжки, беззаконня і корупцію, тому намагаються створити хаос. Та чи треба це нашим громадянам?… Гасло для більшості жителів Молдови – мир та згода. Усі ми – Молдова».

Нещодавно у Гагаузії була хвиля невеликих демонстрацій із проросійськими гаслами, аж до закликів зустрічати російську армію «з кавармою і червоним вином». У деяких взяли участь і місцеві посадовці та представники органів самоврядування.

31 серпня глава МЗС країни-агресора Сергій Лавров пригрозив Молдові війною, якщо Кишинів створить загрози російським військовим у Придністров’ї.

МЗС Молдови викликало представника російського посольства у Кишиневі після слів міністра закордонних справ РФ  Сергія Лаврова про утиски російськомовних в країні. І згадав регіон Гагаузію, яка нібито претендує на “особливий статус”:

Нещодавно Президентка Молдови Майя Санду наголосила, що країна залишається нейтральною, але Конституція не забороняє їй мати обороноздатну армію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *