За втрачене житло родина з Луганщини відсудила у Росії… понад мільйон гривень

Двоє мешканців Одещини відсудили у Росії понад мільйон гривень моральної компенсації. Про це стало відомо з рішень Біляївського районного суду та Малиновського районного суду м. Одеси.

22 червня у міському суді постановили стягнути з Російської Федерації 1 080 100 грн на користь хлопця, який разом із матір’ю у 2014 році був вимушений виїхали з тимчасово окупованої території міста Первомайськ на Луганщині до Одеси. Позивач вимагав відшкодувати моральні збитки у розмірі 35 000 доларів. Декілька разів суд викликав представників РФ, але на жодне з засідань вони не з’явилися.

Розпорядженням Малиновської районної адміністрації Одеської міської ради від 30.06.2020 р. № 230/01-06 заявнику наданий статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів. Рішенням Малиновського районного суду м. Одеси від 27 липня 2021 р. у цивільній справі № 521/7012/21 встановлено юридичний факт, що вимушене переселення позивача у серпні 2014 року з окупованої території Луганської області відбулося внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України та окупації Російською Федерацією частини території Луганської області. Зазначене рішення в апеляційному порядку не оскаржувалося, набрало законної сили 27 серпня 2021 р.

Після вимушеного переселення у серпні 2014 року з окупованої території Луганської області позивач разом з матір`ю перемістилися до м. Одеси де і проживають на даний момент. 

Внаслідок збройної агресії та окупації Російською Федерацією частини території Луганської області, в тому числі і м. Первомайськ, позивач зазнав моральної шкоди, яка полягає у значних триваючих душевних стражданнях, що викликані: позбавленням звичного ритму життя та налагодженого побуту; неможливістю спілкування з близькими та друзями: неможливістю користуватися належним на праві власності житлом у м. Первомайськ тощо” – йдеться в ухвалі суду.

Також 11 липня у Біляївському районному суді ухвалили стягнути з Російської Федерації відшкодування моральної шкоди у розмірі 150 000 гривень. Компенсацію отримає жінка, яка у лютому 2014 року була вимушена виїхати з Луганщини до Одеської області.

На розгляд цієї справи представники РФ також не з’явилися.

Щоправда, у зв`язку з повномасштабним вторгненням РФ на територію України 24 лютого 2022 року Україна розірвала дипломатичні відносини з Росією, що унеможливлює із цієї дати направлення різних запитів і листів до посольства РФ в Україні з огляду на припинення його роботи на території України.

Тому яким чином будуть стягнені кошти на користь позивача – наразі неясно.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *