В Одесі перейменують 19 вулиць – мер Труханов

В Одесі мають з’явитися вулиця Героїв Маріуполя та площа Великобританії, а у сквері воїнів АТО створять меморіал зі згадкою всіх одеситів, які віддали життя за Україну. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив міський голова Одеси Геннадій Труханов.

На думку Труханова, вулиці Новомосковська, Бородінська, Курська, Воронезька, Чапаєва та інші мають бути перейменовані; назви ще 24 вулиць перекладені на українську мову відповідно до Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”; 19 вулиць отримають нові назви в межах декомунізації.

Перелік вулиць буде винесено на засідання історико-топонімічної комісії. Остаточне рішення прийматимуть депутати міської ради на сесії.

“Для нас завжди пріоритетом було повернення одеським вулицям їхніх старих назв. Там, де це неможливо (наприклад, через дублювання), можна застосовувати резервний список гідних увічнення осіб та подій, який роками формувався топонімічною комісією, і до чого нас також зобов’язує Статут міста”, – написав Геннадій Труханов.

Але це – лише частина проблеми, продовжує мер міста. Друга її частина – нові назви одеських вулиць. У цьому процесі важливо не повторювати більшовицьких практик дотримання миттєвій кон’юнктурі або ідеології.

Ми повинні показати себе частиною цивілізованого світу, який приймає зважені рішення, цінуючи світову культуру і пам’ятаючи свою історію в різних її проявах. Для нас завжди пріоритетом було повернення одеським вулицям їх старих назв. Там, де це неможливо (наприклад, через дублювання), можна застосовувати резервний список гідних увічнення осіб і подій, який роками формувався топонімічною комісією, і до чого нас також зобов’язує Статут міста”, – пояснює Геннадій Труханов.

Стосовно ж подій нинішньої війни, то мер вважає, що в новітню історію Одеси і України  “мають бути вписані імена і країни, які так чи інакше ведуть нас до Перемоги. Що в Одесі може – і повинна! – з’явитися вулиця Героїв Маріуполя, площа Великобританії”.

Крім того, Труханов повідомив, що на місці сквера Воїнів АТО міська влада планує створити великий меморіал, де будуть увічнені імена усіх одеситів, які поклали своє життя за Україну.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *