У селах Маразліївської громади знову закриють відділення “Укрпошти”?

З 1 травня 2022 року усіх співробітників поштових відділень Маразліївської громади, що у Білгород-Дністровському районі Одещини, перевели на півставки, удвічі скоротивши заробітну плату. Під оптимізацію також потрапили виїзні поштові бригади, яких з п’яти залишилося тільки три. 

Як повідомляє “Юг.Today“, Одеська дирекція “Укрпошти” списує таке скорочення заробітного фонду своїх працівників на воєнний стан, офіційно прописуючи в їх заявах кількість робочих днів і вихідних. Але при цьому навантаження рядових листонош залишається колишнім. І вже зараз в окремих поштових відділеннях, які вдалося відстояти завдяки натиску громадськості, назріває загроза гострого браку працівників.

Ймовірно, через відсутність фахівців можуть закритися відділення пошти в Широкому, Олексіївці  та селі Монаші, де населення обслуговували по одному листоноші в кожному селі.

Приміром, в Олексіївці листоноша Олена Білоус не виключає свого звільнення, якщо їй не повернуть колишній оклад. Працює жінка в місцевому поштовому відділенні з середини квітня, а при працевлаштуванні у відділі кадрів їй обіцяли виплачувати повний оклад у розмірі 5,2 тисяч грн, тобто мінімальну заробітну плату після вирахування усіх податків.

Наприкінці травня Олену одеське керівництво відправило на 10 днів неоплачуваної відпустки і попередило про переведення на півставки у зв’язку з воєнним станом. Олена побоюється, що за 2,6 тисяч грн мало хто з листонош погодиться далі працювати: обслуговувати потрібно 1 749 жителів села. Розповідає: незалежно від погодних умов поштарці на велосипеді чи пішки доводиться розносити кореспонденцію, пенсії, соціальні виплати, товари по семи вулицям, у три 5-поверівки і залізничну станцію.

Варто зазначити, що жителям Олексіївки минулого року досить важко довелося відстояти свою пошту. Тоді активісти спільно з керівництвом громади знайшли вихід із складної ситуації, зробивши ремонт в одному з приміщень дитячого садка. Саме тут зараз зберігають усі товарні цінності та обслуговують клієнтів.

Через оптимізацію збиткової мережі та у зв’язку з аварійністю будівлі, де раніше діяла сільська пошта, Одеська дирекція “Укрпошти” вирішила  з вересня 2020 року закрити відділення в Олексіївці. Замість старої звичної пошти було запропоновано створити пересувне (автомобіль), здатне обслуговувати декілька сусідніх сіл. Але врешті-решт тут залишили одного листоношу замість трьох і мобільне відділення зв’язку.

Проте збереження робочого місця за сільським листоношею вимагало певного приміщення, що відповідає вимогам національного оператора зв’язку.

Після звернення місцевої активістки Клавдії Сидорко до начальника Білгород-Дністровського центру поштового зв’язку Ганни Білозір керівництву Маразліївської громади надіслали офіційний лист з проханням посприяти у вирішенні питання про надання приміщення для листоноші Олексіївки. А 15 серпня 2021 року на зібранні села адміністрація ТГ і жителі вибрали відповідне приміщення у будівлі дитячого садка, яка потребувала капітального ремонту.

Гроші на проведення реконструкції частини будівлі були спрямовані з місцевого бюджету. У найкоротші терміни тут повністю відреставрували стелю і стіни; встановили металеві грати і двері.

Та як бачимо, навіть кроки назустріч з боку місцевої ради не рятують ситуацію. Адже керівництво “Укрпошти” шукає способів, як не платити гідну зарплату своїм працівникам, які обслуговують мешканців віддалених сіл в громадах.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *