Міцні, бо згуртовані: як живе Подільська громада в умовах війни? ВІДЕО

Місто Подільськ – центр громади і одночасно – укрупненого району на півночі Одеської області. Травневі барви додають чарівності цьому містечку. Тут облаштовані дороги, замощені тротуари, площі, парки, місця відпочинку. Але перший і найстрашніший удар російських військ припав саме на подільську землю: 24 лютого тут загинули 22 військових. Тож до виконання усіх завдань під час воєнного стану тут поставились більш ніж серйозно. Можливо з цим пов’язані і зміни в органах місцевого самоврядування. Адже з 10 березня 2022 року місто очолив новий керівник Олег Албанський, який до того часу виконував обов’язки секретаря міської ради.
ПодільськЗ новим очільником громади поспілкувались кореспонденти СИЛИ ГРОМАД.
“Так, в нас були проблеми з паливом, постачанням медикаментів і продуктів харчування, але протягом 5-6 днів всі ці проблеми вирішили. Допомагали підприємцям з доставкою харчів, допомагали АЗС з поставкою палива, давали людей, які охороняли ці обєкти, також отримали гуманітарну допомога з Польщі, місто працює в штатному режимі”, – розповів Олег АЛБАНСЬКИЙ, в.о. голови Подільської міської ради.
У Подільській громаді налічується 42 тисячі жителів, у 2020-му році до міста приєнали села Олександрівка, Липецьке і Казбеки. Ця громада досить різноманітна в етнічному плані: поряд з українцями тут живуть молдавани, гагаузи, росіяни, болгари, роми. Та на сьогодні усіх об’єднує спільне завдання: допомогти Збройним Силам перемогти у війні з російським окупантом.
Тому з перших днів війни тут розгорнути центри, куди люди приносили продукти харчування і теплі речі для воїнів. Пізніше, коли почали прибували зі сходу і півдня переселенці, тікаючи від бойових дій, місцева влада разом з мешканцями долучилась до організації їх розміщення на своїй території.
“Ми стараємось допомогти всім, чим можемо. Після початку війни громада дуже зорганізувалася, люди почали допомагати, в соцмережах списувались, – дуже згуртована громада, хоча я сказав, що громада багатонаціональна, було до війни дуже багато різних поглядів. Але ці погляди в нас помінялися, в другий бік”, – ділиться керівник громади.
Як і по всій Україні, всі школи відпрацювали у дистанційному режимі, працює у Подільську черговий дитсадок, а медичні заклади діють в посиленому режимі. І хоча громада фінансово спроможна, має непоганий бюджет розвитку, кілька підприємств, вузлову станцію Одеської залізниці та чимало землі для агрообробітку, – усі свої плани міській владі довелося відкласти до кінця війни.
“Ми планували реконструкцію парку Шевченка, побудувати новий скейт-парк в районі Черьомушек, також з обласними коштами мали побудувати три стадіони пришкільних, також дуже хотіли відремонтувати центральну вулицю завдяки ” Великому будівництву”. Також на 90% завершена підготовка по ремонту залізничного мосту, планів було багато, в школах дитячих майданчиків, спортмайданчики, харчоблоки, деякі були початі, є незавершені. Так склалося, що почалася війна, тому не все вийшло, що ми планували”, – розповів Олег Албанський.

Більше – у відео від СИЛИ ГРОМАД:

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *