“Захищаємо Україну в тилу”: як працює Балтська швейна фабрика? ВІДЕО

Балта – самобутнє місто у Подільському районі Одещини, відоме не лише своєю історією, а й людьми. Цікаво, що Балту здавна називали “містом швей”, адже тут десятки років працюють цілі покоління швейної справи. Усіх їх об’єднує Балтська швейна фабрика, яка у 2022 році відзначає рівно 95 років з часу заснування. Від початку війни підприємство не втратило обертів, а крім своїх основних замовлень для парнерів з ЄС, відшиває й форму для Збройних Сил України.

Як такій великій компанії вдається працювати у важкий час, дізнавалася СИЛА ГРОМАД.

Балтська швейна фабрикаПотужне підприємство пережило різні віхи у біографії. від шляху становлення до розвитку. А у 2013 занепадало, – і ледь не збанкрутіло. Саме тоді під своє керівництво швейну фабрику взяв місцевий підприємець Михайло Лазаренко (зараз – голова Подільської районної військової адміністрації). Викупивши потужності підприємства, нове керівництво одразу перейшло на якісний рівень менеджменту.

Юлія Войтко, директорка підприємства, ділиться: коли нове керівництво взялося відновлювати підприємство, тут “не було ні вікон, ні дверей”.

“Коли ми взяли підприємство, тут працювало близько 40 чоловік, неофіційно (працевлаштовані – Авт.), були борги по з платі, за відпустки, лікарняні взагалі не йшлося. І коли люди зрозуміли, що фабрику взяв в руки справжній господар, почали приходити, влаштовуватись на роботу”, – розповідає Юлія Войтко, директорка ПП «Балтська швейна фабрика».

Балтська швейна фабрикаСаме з 2013-го і почалося нова сторінка в історії швейної фабрики. Серед головних завдань, які ставив Михайло Лазаренко, – були створення нових робочих місць, пошук обладнання, і замовлень від виробників одягу. Зараз забезпечують роботою 250 людей, повністю переобладнали приміщення, закупили новітнє швейне обладнання. А от замовників знайшли аж за кордоном: у Франції, Англії, Німеччини, Румунії.

“Робота на голову не сиплеться. Завдяки злагодженій роботі і керівника підприємства, і авторитету, який в нього є, ми уклали угоди з бвагатьма європейськими країнами. З Францією ми працюємо з замовником “Lener Cardier, дуже велика компанія, з якою в Україні співпрацює 7 фабрик. З німецькою з компанією “ТІМДРЕС”, це пошиття спецодягу для заводів дитячого харчування, суднобудівниих та машинобудівних заводів, для медицини, ось відшиваємо комбінезони для компанії, яка є офіційним дистриб’ютотором  “John Deere” в Україні”.

Балтська швейна фабрика“Наш виріб – наше обличчя”, каже Юлія Ігорівна. Від конструкторського бюро, де ідея красивої моделі втілюється на папері, і – до кожного відділу, де невтомні трудівниці виготовляють сотні й тисячі деталей, поєднують їх воєдино, кожен виріб вручну відпарюють, перевіряють і упаковують, усе це працює як єдиний механізм.

Балтська швейна фабрика працює на давальницькій сировині. Ми прямуємо до цеху, де виготовляють спецодяг, тут його називають “німецьким”. Тут відшивають костюми для шеф-кухарів і кондитерів, медиків і техперсоналу, комбінезони, халати, куртки, усе це – замовлення відомих світових компаній. Тому ретельна увага – кожній деталі.

На фабриці працюють  переважно жінки. Рівень заробітку залежить від досвіду й швидкості рук. Дехто приїздить на роботу з Подільська чи з сусідніх сіл Балтської громади. Кому далеко добиратися – возить безкоштовний автобус: зранку забирають з дому, увечері розвозять людей по домівкам.

Балтська швейна фабрика“Приходять дівчатка, які не вміють шити, ми їх навчаємо, і працевлаштовуємо, тому в нас дуже професійні швеї. Зараз, в такий непростий час, наш цех жодного дня не зупинявся, працюємо, щоправда, кроли сирени, виходимо до укриття. Але важливо, що є робота, нам усім потрібно родини зберігати”, – Людмила Корчинська, стпарша майстриня “німецького цеху”.

Пані Галина працює 45 років, зізнається: свою роботу дуже цінує.

“Навіть важкий час був, ми працювали, жодного разу не ставали. Шиємо все потрошки, і жилети, і бронежилети, і пальто і форму, все що дають, все шиємо”, – ділиться швея  Галина Томашпольська.

Балтська швейна фабрика“Пишаємось що ми працюємо для серйозних фірм, що тримаємо качество, і що вони довольні нашим трудом. Робота постійна, стабільна, і нашим дівчаткам подобається, шиємо одяг для медперсоналу, для кухарів, компінезони, халати, і з вишивками, все у нас красиве”, –  майстриня пошивного цеху Валентина Адамович.

Під час війни, повномасштабного вторгнення російських військ в Україну, балтські швеї не лишились осторонь, виготовляють форму для ЗСУ, шиють захисникам жилети, розгрузки, аптечки. Днями високо оцінив продукцію фабрики голова Одеської військової адміністрації Максим Марченко. 

Цікаво, що через воєнний стан для працівників підприємства, які немають з ким лишити дітей, через закриті садки і школи, керівництво відкрило окремий клас, де можна залишити дитину.  Під наглядом окремого сихователя малеча може погратись, чи дистанційно навчатись, зробити уроки. Тут створюють максимально комфортні умови для працівників, діє соціальний пакет, обов’язково виплачують лікарняні, відпустки  тощо.

Балтська швейна фабрикаТа крім спецодягу, Балтська швейна фабрика відшиває брендовий одяг. І це – окрема відповідальність, ділиться Юлія Войтко, керівниця підприємства. Адже від того, наскільки якісно виконаний виріб, залежить рейтинг компанії у світі. Такі французькі компанії як LOUIS VUITTON,  Sandro чи Dolce & Gabbana також відшивають свою продукцію у Балті.

“Наші замовники – наші партнери. Якщо раніше говорили, що ми для Європи робоча сила, то зараз вони враховують усі наші моменти, а ми враховуємо їхні. Працюємо разом в тандемі, і тому такий гарний результат. 

До речі, сучасне обладнання фабрика отримала у 2019 році завдяки європейській програмі. У співпраці з Центром зайнятості швидко, за 8 тижнів, навчали швейній майстерності 100 студентів профтехучилищ з Ананьєва й Балти.

Навчальний план для проекту розробила директорка Юлія Войтко, завдяки чому виробництво було нагороджене іноземним обладнанням. Тому зараз тут автоматизоване усе виробництво.

У 2021 році Балтська швейна фабрика єдина в Україні пройшла європейський аудит і отримала найвищий рівень “А”. Після того, як європейські партнери переконалися у рівні соціальної відповідальності компанії перед людьми і перед державою, зробили додаткові кроки назустріч.

Вони бачать рівень підприємства і розуміють, що йому можна довірити свої кошти. Вони купують тканину, замовляють логістичні послуги, а особливо зараз, у військовий час, вони вкладають крошти і відправляють їх на територію України. Враховуючи наші бойові дії, у багатьох містах це дуже ризиковано. Але ми дуже вдячні нашим партнерам за їх підтримку і розуміння того, що наше підприємство стоїть плечем нашій державі. Є фронт бойовий, – а є ми, в тилу, і так само допомагаємо Україні”, – резюмує Юлія Войтко. 

На сьогодні Балтська швейна фабрика є ключовим підприємством швейної галузі не лише в Одеській області, а й в Україні. Менеджмент досяг високого рівня організації, якість виробів оцінили європейці, доходи отримує економіка регіону. А найголовніше, що навіть у військовий  час люди не втрачають роботу і годують свої родини.

Більше – у ВІДЕО від СИЛИ ГРОМАД:

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *