Як біженці з окупованих областей отримують медпослуги в Таїровській громаді? ВІДЕО

Від початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну жителі сходу і півдня, тікаючи від війни, знайшли свій прихисток на Одещині, зокрема і в Таїровській селищній громаді. Тут їм надають не лише житло, харчі, а й медичну допомогу. Як обслуговують тимчасово переселених осіб у консультативно-діагностичному центрі «Таїровський», що у масиві «Радужний», дізнавались наші кореспонденти.

Таїровський КДЦУ холі біля рецепції медзакладу – людно. Зранку пацієнтів буває більше, каже директор КНП «Таїровський КДЦ» Юрій Попов. Нових відвідувачів, які переселились з окупованих територій, тут почали обслуговувати з перших днів війни. Переважно це жінки з дітьми, літні люди, особи з інвалідністю з Харкова, Ізюма, Бучі, Маріуполя, а також Херсонської та Миколаївської областей.

«Надається первинна медико-санітарна допомога, робиться щеплення за календарем вакцинації, як дорослим так і дітям. На даний момент це 164 внутрішньо переміщених особи та 8 дітей», – розповідає Любов Іожиця, керівниця підрозділу Таїровського КДЦ.

Як повідомили медики, найбільше внутрішньо переміщені особи скаржаться на загострення серцево-судинних проблем, багато людей з частими панічними атаками. На жаль, багато пацієнтів прибуває із онкологічними захворюваннями, їм надають не лише кваліфіковану допомогу, а й медикаменти, згідно програми «Доступні ліки», програми реінбуксації, яка забезпечує необхідними препаратами.

«Згідно постанови 1303 Кабінету Міністрів вони забезпечуються технічними засобами, а також інсуліном, безкоштовно забезпечуються, на даний момент доплати за інсулін немає», – пояснює пані Любов.

Таїровський КДЦПані Ірина Сорохан – переселенка з міста Суми, сидить на диванчику біля дитячого куточку у приймальні. Тримає на руках дитину, чекає, поки невістка заповнить декларацію з сімейним лікарем.

«В мене донька 16 років, оце невістка і внучок. Почали сильно бахкати і ми вирішили виїхати. У нас плановий огляд, перезаключаємо декларацію, потім будем тут (отримувати медичні послуги – Авт.)», – поділилася Ірина.

Як розповідають медпрацівники, зараз навантаження на них колосальне: у кожного сімейного лікаря й до того було по 1800 «своїх» пацієнтів, котрі уклали декларації раніше. Зараз роботи додалося. Але нікому не відмовляють, розуміючи, в яку біду потрапили земляки з сусідніх регіонів, де ведуться бойові дії.

На допомогу прийшли вузькі спеціалісти медзакладу: консультують кожного пацієнта, беруть на себе частину роботи. Щодня медики бачать нових людей, котрі звертаються по допомогу, і намагаються оперативно допомогти тим, хто залишився без житла на батьківщині, потрапивши на Одещину з однією сумкою та документами. Були пацієнти і в критичному стані, яким надавали допомогу у денному станцонарі КДЦ, пояснює Любов Іожиця.

«Тікали з Херсону, дуже було важко. Ми приїхали в Одесу», – розповідає Надія Ястребова, переселенка. Вона сидить під кабінетом, чекає свого лікаря. Прийшла до лікарні разом з чоловіком, він теж хворіє.

«Подяка ендокринологу, дуже чуйна людина, вона подивилася всю мою карточку… Ми з самого Херсону, дуже чекаємо, поки нас звільнять, щоб вернутися додому! Ми за Україну, любимо Україну, але ж там жить дуже важко було. Пости, зупиняли нас, з автоматами», – ледь стримує сльози пані Надія.

Жінка розповідає, коли окупанти тільки увійшли в Херсон, жителі масово виходили на проукраїнські мітинги, вона також брала участь у відстоюванні міста. Але з часом росіяни почали застосовувати сльозоточивий газ для розгону херсонців, кидали гранати у натовп людей, тож пенсіонерка злякалася за своє здоров’я. Довелося родині виїхати з рідного міста, але не втрачають надії повернутись додому:

«Я підтримую всіх українців, підтримую солдатів, воїнів наших, хочу їм «дякую» сказати, я їх дуже люблю і дуже хочу, щоб звільнили наш Херсон, дуже хочу! І пана президента прошу: будь ласочка, звільніть наше місто Херсон!», – не стримує емоцій жінка.

Керівництво медзакладу звертається до усіх переселенців, котрі прибувають на територію Таїровської громади, звертатись за медичними послугами.

«Якщо вам потрібна допомога і ви є внутрішньо переміщеними особами на території нашої селищної ради, ми запрошуємо вас у Таїровський КДЦ для заключення декларацій. Вам буде надаватися первинна медико-санітарна допомога, екстрена допомога, а також буде забезпечуватися по вашій потребі ліками»,Любов Іожиця, керівниця підрозділу Таїровського КДЦ.

Більше – у ВІДЕО:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *