В Одесі відновлять будинки, зруйновані внаслідок ракетних ударів

З початку війни чимало російських ракет влучили в житлові будинки Одеси. У одних людей окупанти забрали найцінніше – родину, у інших – дах над головою. 23 квітня один зі снарядів влучив у багатоповерхівку житлового комплексу “Тірас”. Тоді загинуло вісім людей, в тому числі й тримісячна дитина. 

Ракета влучила в четвертий під’їзд, між четвертим та п’ятим поверхами та пробила будинок наскрізь. Від удару тріснула бетонна плита завтовшки понад 20 сантиметрів, повідомив член правління ОСББ “Тірас” Сергій Науменко.

Ракетні обстріли житлових будинків в Одесі

Працівники ДСНС та комунальні служби зі спецтехнікою протягом кількох днів розчищали квартири на третьому, четвертому та п’ятому поверхах, від яких фактично нічого не залишилося. Об’єм роботи у них був чималий – ракета знищила 400 квадратних метрів несучих конструкцій.

Жителі 30 квартир залишились без житла, ще 62 помешкання зруйновані наполовину і теж потребують ремонту.

Ракетні обстріли житлових будинків в Одесі

20 травня 2022 року мер Одеси Геннадій Труханов провів виїзну робочу нараду у зв’язку із закінченням першочергових протиаварійних робіт ЖК «Тірас». У ході робіт було зміцнено аварійні конструкції та стабілізовано будівлю, що допомогло зупинити її подальшу руйнацію.

За результатами наради прийнято рішення розпочати відновлювальні роботи двох постраждалих секцій.

«Влучення ракети в житловий будинок – це спільне лихо всіх одеситів. Я вдячний усім, хто відгукнувся і разом із міськими структурами надає допомогу», сказав Геннадій Труханов.

Фахівці зробили висновок на місці: конструктивні елементи вдасться відновити. На все про все разом з відновленням комунікацій піде не більше 2-3 місяців. З дня трагедії минув місяць.

“Комунальники приходять сюди як на роботу. Але чекати, коли ми зможемо знову поселитися в наші квартири треба довго, навіть відновлювати стіни ще не почали. Люди, чиї квартири не постраждали, в них не живуть, бо немає води і світла. Їм доводиться орендувти житло, як і тим, чиїх квартир взагалі більше немає. Хто де живе, хтось у родичів, хтось у друзів, а ми з чоловіком орендували квартиру неподалік”, – розповідає мешканка будинку Олена.

Комунальники натомість звітують: за цей час вони встигли укріпити аварійні конструкції та стабілізували будівлю, щоб вона не руйнувалася далі. Тільки після цього почнуться відновлювальні роботи двох секцій.

“Все за свій рахунок. Знімаємо квартиру поряд зі своїм будинком, щодня проходимо повз нього і дивимося, що там роблять. Зараз платимо за однокімнатну квартиру 2 500 – люди допомогли, зробили знижку, бо розуміють наше горе. В нашій квартирі майже нічого не вціліло. Після того, як повернемося додому, треба буде робити ремонт і купувати меблі ”, – каже мешканець ЖК “Тірас”.

7 травня ще одна ракета влучила у житловий будинок у Київському районі Одеси. Того дня загинув 14-річний підліток. Відомо, що він біг до своїх літніх сусідів, які не знали про сигнал повітряної тривоги. Сусідів він попередив, а сам при цьому не вижив.

Через ракетний обстріл Одеси понад 250 квартир залишились без вікон, в деяких з них треба робити ремонт, бо стіни обсипалися.

Ракетні обстріли житлових будинків в Одесі

У перші дні комунальні служби очищали територію від вибитого скла та рам. Вони затянули віконні прорізи плівкою.

“У деяких людей з нашого гуртожитку замість вікон так і залишилася плівка, у них просто немає грошей на нові. Нам сказали в мерії, що компенсують гроші на вікна, але коли це буде? Ми жили тут за копійки, багато хто не мав багато грошей і не може собі зараз дозволити орендувати іншу квартиру або купити вікна. У мене це моя квартира, це все, що у мене було. Зараз моя квартира повністью просякнута запахом гару, там треба робити ремонт. І де зараз знайти гроші на це – я не знаю”, – каже мешканка гуртожитку Марія.

Деяким мешканцям гуртожитку відновлювати своє житло допомагають волонтери. В іншому випадку, це все затягнеться на тривалий період. Без вікон зараз прожити можна, а ось взимку – ні. Всі пошкодження вони фіксують і передадуть фото профільним чиновникам. І люди за пошкодження вікон та дверей мають отримати компенсації.

Як діяти, якщо у вашу квартиру влучив снаряд?

Алгоритм евакуації людей із зруйнованих або пошкоджених будинків – компетенція Одеської облдержадміністрації. Але постраждалі можуть розраховувати й на волонтерів.

Нерідко одеські волонтери допомагали з поселенням мешканцям міста, які залишились без покрівлі. В перший час вони приносили людям їжу, одяг, ліки. На багатьох базах відпочинку або у шкільних спортзалах розгорнули такі гуманітарні штаби.

Отримати компенсацію за пошкоджене майно цілком реально, каже юрист Анастасія Джигола. Гроші має виплачувати держава. Але обов’язково треба фіксувати всі пошкодження та руйнування. Далі – виконати все по списку:

  • зібрати пакет документів, які підтверджують право власності на майно, технічний паспорт тощо;
  • викликати працівників ДСНС для складання акта руйнувань або ушкоджень із зазначенням їх причини (обстріл, ракетний удар) та отримати його копію;
  • звернутися до райдержадміністрації із заявою про складання акта обстеження житла. Якщо з якихось причин можливості оформити такий документ від райдержадміністрації немає – необхідно звернутися до сусідів та разом з ними скласти акт;
  • провести фото- та відеофіксацію руйнувань, збирати та зберігати статті, фото та відео ЗМІ, якщо вони робили публікації про конкретний інцидент за цією адресою (наприклад, репортаж про те, як ракета потрапила до житлового будинку та зруйнувала його);
  • зібрати квитанції, що підтверджують вартість рухомого майна (побутової техніки, меблів), що знаходилося всередині житла, яке було знищено;
  • подати заяву про вчинення кримінального правопорушення до правоохоронних органів разом з доказами руйнування/пошкодження майна та отримати витяг про внесення цієї заяви до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Юристи радять особливу увагу приділити доказам, які можна і потрібно додати до згаданих вище документів разом із фото та відео.

Терміни, в які ви можете отримати компенсацію, насправді, туманні. Це може розтягнутися на роки.

Але в будь-якому випадку варто використати будь-яку можливість отримання відшкодування.

Джерело – https://novyny.live/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *