Через ракетні обстріли на Одещині знеструмлені дві громади: Арцизька й Павлівська

Місто Арциз Одеської області вчергове зазнає ракетних ударів з боку російської армії протягом. Після обстрілу в ніч на 8 травня, там зник мобільний зв’язок, електроенергія та вода. Внаслідок руйнувань трасформаторної підстанції без світла залишась більша частина міста Арциз, а також сусідньої Павлівської громади. Вибуховою хвилею від ракетного удару вибило вікна в житлових будинках в місті. 

Про це СИЛІ ГРОМАД повідомив очільник Арцизької громади Сергій Парпуланський.

“На щастя, обійшлося без людських жертв, але від вибуху повилітали вікна у двоповерховому будинку на 16 квартир. Зараз надаємо допомогу жителям у відновленні”, – повідомиа мер Арцизу.

Через пошкодження інфраструктури мешканці міста тривожаться, оскільки не знають, коли буде можливо відновити усі комунікації, та намагаються підготуватися до майбутніх обстрілів.

О третій годині дня в Арцизі через відсутність електрики закриті майже всі торговельні точки та зазвичай працюючий у неділю центральний ринок, повідомляє “Суспільне”. В одному з небагатьох працюючих магазинів за прилавком – Анастасія Чернишова. Продавчиня розповіла, що зранку в магазині було повно людей.

"Будемо звикати до нової реальності": через ракетний обстріл місто на Одещині залишилось без води та електрики. ВІДЕОСуспільне Одеса
"Будемо звикати до нової реальності": через ракетний обстріл місто на Одещині залишилось без води та електрики. ВІДЕОСуспільне Одеса

“Зранку був якийсь просто ажіотаж на хліб. За 10 хвилин розібрали все, хоча хліба було вдвічі більше, ніж у звичайний день. Люди скуповували воду і майже билися за неї. Всі бутлі, все купили дуже швидко. Я відкрилась о 08:00. О 08:10 у мене вже нічого не було. Так само, я коли йшла на роботу, люди бігли за мною і просто ось так майже понесли до магазину, щоб я все швидше відкрила і щось їм продала. Продукція псується через те, що світла нема і дуже погано, що не можна розрахуватись карткою”, – зазначила Анастасія.

Пошкоджень зазнала й оселя Тетяни Базан. Вона показала наслідки.

"Будемо звикати до нової реальності": через ракетний обстріл місто на Одещині залишилось без води та електрики. ВІДЕО

“Ось воно, ми його залатали на швидкоруч. Не ризикуємо знову вставляти скло, тому що не знаю, що буде завтра і сьогодні вночі. Прокинулись. Усю ніч не спали. О другій годині було два сильних вибухи. Але десь далеко, минуло. А ось о 07:30 ранку знову були вибухи, ще більше, ще сильніше. І одразу я почула, що скло полетіло. Я тут спала. Ну, було дуже неприємно і неочікувано, страшно”, – розповіла Тетяна.

Під вікнами будинку – уламки скла. Через пошкоджені мережі в оселі немає електроенергії. За словами Тетяни Базан, воду родина набрала в усі доступні тари, бо не знають чого очікувати далі.

Вона в принципі була в нас набрана, і в каструлі, і в бутилі, але сьогодні вже познаходили старі банки, понабирали до старих банок. Води зранку не було, а тепер… Тепер є. Слава богу, хоча б є вода. Світла немає зранку. Холодильник почне зараз потроху розморожуватися. Ну, будемо звикати до нової реальності”, – додала Тетяна Базан.

Наразі ремонтні роботи тривають, термін відновлення електропостачання ще невідомий. На час відключення водоканал, центральну лікарню та хлібзавод забезпечили генераторами. А також шкуають можливість встановити генератори для жителів, щоб могли заряджати мобільні телефони.

За словами мера міста, зараз в Арцизькій громаді, крім жителів, проживають і тимчасові переселенці, які втікли від війни з Києва, Харкова, Донецька. Під час ракетних обстрілів просить усіх доьримуватись правил, залишатись в укритті, тим більше, що в Арцизі є багато сховищ. Чому росіяни завдають стільки ударів по місту,  Сергій Парпуланський посміхається: “Не подобається їм Арциз своїм патріотизмом!”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *