Міні-город на підвіконні: Як в умовах війни українцям виростити вітаміни?

Через війну в Україні, яку розв’язала росія, третина українців можуть мати проблеми в отриманні достатньої кількості харчових продуктів. За даними ООН, кожен п’ятий українець почав заощаджувати на їжі після початку повномасштабної війни.

Український Уряд запевняє: в Україні сформовано стратегічний запас їжі на кілька років, тому зовсім голодними ми не залишимося. Потроху в регіонах, які не зазнали бойових дій, аграрії розпочинають сільгоспроботи. Проте вже підраховано, що порівняно з обсягами врожаїв 2020 року, Україна не отримає близько 40 відсотків врожаю різноманітних овочевих та зелених культур.

Сади Перемоги: як виростити город на підвіконні в умовах війни

 

Яке рішення?

 

Без повноцінного харчування важко боротися з ворогом і наслідками військової агресії. Але є і гарна новина — забезпечити власну родину вітамінами може кожен. Нещодавно в нашій державі ініційовано впровадження всеукраїнської ініціативи “Сади Перемоги“. Вона спрямована на ефективне використання кожного клаптику землі для вирощування продовольства.

Ініціатори проєкту закликають бізнес та міжнародних партнерів допомогти українцям насінням, добривом, новітніми технологіями вирощування, пальним та технікою для обробки землі, обладнанням для переробки та зберігання продуктів. Кожна українська громада в змозі мобілізувати зусилля та використати всі доступні земельні ресурси для вирощування продовольства: пустирі, парки й галявини, задні двори. Кожен українець та українка можуть посадити Сад Перемоги у своєму домогосподарстві, на балконі чи прибудинковій ділянці.

 

Як це працює?

 

“Сади Перемоги” — це відповідь українців окупантам на загрозу голоду і спробу знищити Україну. Це про самозайнятість сотень тисяч людей, відволікання від психологічного тиску війни і забезпечення харчовими продуктами як всієї країни, так і власної родини.

Як долучитися до городного війська? Їстівні культури можна садити у міських садах, на клумбах біля багатоквартирних будинків та на власних балконах. Хай навіть найменший домашній город стане нашим спільним внеском у перемогу України!

 

А це точно спрацює?

 

“Сади Перемоги” — випробувана  ідея. Такі овочеві, фруктові та трав’яні сади висаджували в приватних помешканнях і громадських парках у США, Великій Британії, Канаді, Австралії та Німеччині під час Першої та Другої світових воєн. Вони допомогли вистояти країнам у найскрутніші часи.

Завести власний городик на балконі чи на підвіконні не проблема, навіть в евакуації. Якщо ви житель мегаполісу і раніше бачили ниву тільки за вікном автомобіля, ви все одно впораєтеся. До прикладу, наші воїни давно примудряються вирощувати овочі навіть в окопах.

Сади Перемоги: як виростити город на підвіконні в умовах війни

Так, у квартирі картоплю не посадиш, але є багато культур, які чудово розвиваються і дають хороші врожаї у зовсім маленьких горщиках і ємностях із землею.

1. Визначтеся, що ви хочете виростити

Великий плюс “підвіконного” та балконного городництва полягає в тому, що спробувати посадити можна досить багато городніх культур. Добре ростуть базилік, м’ята, зелена цибуля, крес-салат, гірчиця (як мікрогрін). З овочів найпростіше вирощувати вдома помідори черрі, огірки, редис, гострий та солодкий перець. Потребують небагато землі й бобові — горошок чи квасоля.

Вирощувати на підвіконні коренеплоди не дуже зручно (з цілком зрозумілої причини – їм потрібно багато землі), але якщо дуже хочеться власної моркви — існують спеціальні круглі та “бейбі” сорти. Можна сміливо садити й буряк —  його листя можна використовувати для салату.

2. Знайдіть відповідний сорт насіння або готову розсаду

Сади Перемоги: як виростити город на підвіконні в умовах війни

Насіння повинно бути не простроченим (термін придатності дивіться на пакетику). Звертайте увагу на розміри рослини (вони теж повинні бути вказані на упаковці) — наприклад, помідори мають бути низькорослими, трохи більше 50 см. Існують ампельні сорти черрі, такі слід розміщувати в підвісному кашпо.

Сорти краще вибирати партенокарпічні (що запліднюються без запилення) або самозапильні – тоді вам не доведеться працювати бджолою, запилюючи пензликом квіти.

Сади Перемоги: як виростити город на підвіконні в умовах війни

Для вирощування на балконі огірків рекомендовано такі гібриди: Міський огірок F1, Колібрі F1. Балконний F1, Балконне диво F1.

За день до сівби насіння рекомендується замочити. Якщо воно вже оброблено (з оболонкою), його не слід замочувати. Набрякле насіння можна садити відразу у велику ємність для постійного вирощування. Або розсадним способом у стаканчики. У такому варіанті розсаду можна виростити в кімнаті, на сонячному підвіконні і потім висадити у велику ємність. Пересадку роблять за наявності двох пар справжнього листя.

3. Підготуйте місце та інструменти

Сади Перемоги: як виростити город на підвіконні в умовах війни

Подумайте, куди ви збираєтеся ставити ваші рослини — звільніть підвіконня або місце на балконі. Вимийте вікна — пил затримує дуже багато необхідного рослинам світла.

При виборі ємностей у хід можуть піти будь-які контейнери та піддони, квіткові горщики та кашпо, пластикові каністри, діжки, пляшки, старі миски й відра. Салат або кріп можуть рости у звичайному горщику для квітів середніх розмірів, а для куща томатів або огірків рекомендується вибирати ємності об’ємом від 3 до 5 літрів.

Головне — зробити в дні таких ємностей отвори для стоку, щоб рослини не постраждали від застою води після поливу. На дно обов’язково укладають дренажний шар. Підійде щебень, керамзит або шматочки пінопласту. Дуже економним варіантом може бути город на балконі у пластикових пляшках. У стінках пляшок при цьому вирізаються заздалегідь намічені отвори: великий – для посадки, дрібні — на тій стороні, яка буде дном, для стоку зайвої води.

Сади Перемоги: як виростити город на підвіконні в умовах війни

Для огірків і бобових знадобиться решітка або натягнуті мотузки, щоб рослини могли по ним витися вгору.

Якщо ви збираєтеся вирощувати розсаду, не обов’язково шукати спеціальні склянки або мініпарники. Її можна накривати і пластиковими пляшками — це дозволяє підтримувати вологість. Важливо не забувати регулярно провітрювати розсаду.

4. Дотримуйтесь найпростіших правил агротехніки

У вирощуванні рослин дуже багато різних правил та хитрощів, але в екстремальних умовах можна обійтися основами.

  • Якщо ви самі вирощуєте розсаду, загальне правило під час посадки таке: чим більше насіння рослини, тим глибше його садять у землю. Не загущайте посадки – якщо зійшло надто багато насіння, сміливо видаляйте зайве.
  • Не забувайте поливати рослини, але й не допускайте сильного перезволоження. Якщо ваша рослина зовсім поникла, але ще не зовсім засохла, спробуйте потрохи полити її протягом дня кілька разів — цілком можливо, що вона ще оговтається.
  • Не бійтеся “хімії” — для рослин це така сама їжа, як їстівні рослини для нас із вами. Найкраще — відповідне комплексне добриво для овочевих культур.
  • Не забувайте оглядати ваші рослини — на них можуть з’явитися шкідники та грибні захворювання. Майте на увазі, що в умовах квартири або балкона використовувати ударні хімічні препарати не можна — читайте інструкції до засобів. Із відносно безпечних препаратів для лікування та профілактики грибних захворювань можна використовувати “Фітоспорин”, для боротьби зі шкідниками — “Фітоверм”. Для боротьби з деякими шкідниками і хворобами підійдуть і народні засоби.

5. Опановуйте нетрадиційні способи вирощування

Сади Перемоги: як виростити город на підвіконні в умовах війни

Якщо ви купили на ринку чи в магазині черешкову селеру, не поспішайте викидати її неїстівну частину. З неї можна виростити селеру повторно, в домашніх умовах.

Для цього відрізаємо частину пучка селери біля самого кореня та опускаємо в ємність з водою. Вода повинна лише наполовину покривати цю відрізану від пучка основу. Ємність із рослиною потрібно поставити у добре освітлене місце.

Все, що потрібно буде робити надалі — це вчасно підливати воду. Пройде лише кілька днів, і з’являться перші паростки зелені. А приблизно через тиждень помітно підростуть не лише молоді зелені гілочки, а й почне утворюватись коренева система. У такому вигляді селера може рости і далі у воді, а можна її пересадити в горщик. Вона однаково добре почуватиметься і в ємності з водою, і в ґрунті.

Сади Перемоги: як виростити город на підвіконні в умовах війни

В овочевих відділах продуктових магазинів часто продаються пряні трави – цілком пристойні кущики в горщиках, які можна пересадити в ґрунт у більший горщик. Так вони проживуть довше і дадуть значно більший врожай.

Сади Перемоги: як виростити город на підвіконні в умовах війни

Зелену цибулю можна вирощувати навіть без ґрунту. Наприклад, у пакеті.

Для цього перед посадкою замочіть цибулю в теплій воді на 2 дні. Воду потрібно міняти кожні 12 годин. Після цього обсушіть лушпиння серветкою, та викладіть цибулини в пакет, впритул одну до одної. Перед цим насипте шар тирси на дно пакету. Її товщина має бути не меншою за 2 см. Надувши пакет, його потрібно зав’язати гумкою або ниткою, щоб не вийшло повітря. Дуже важливо при вирощуванні цибулі таким способом застосовувати щільні пакети без дефектів.

Надутий пакет з цибулею можна або відразу поставити на підвіконня на світле місце, або перші кілька днів тримати в темному і бажано не дуже теплому місці. Ні в якому разі не розв’язуйте пакет. Це можна робити лише тоді, коли цибуля впреться в його верхівку.

Ще більше корисних рішень!

До справи! Спробуйте стати “домашнім агрономом” самі і надихайте своїх друзів вирощувати овочі на грядках, балконах та прибудинкових ділянках. Бо наше завдання — забезпечити їжею не лише свою сім’ю, а й підтримати морально українців на тимчасово окупованих територіях, вимушених переселенців та всіх, хто сьогодні захищає нас на передовій.

Пишайтеся своїм досвідом і успіхами та долучайтеся до всеукраїнського флешмобу “Сади Перемоги”.

Як долучитися?

  • Зніміть коротке відео (до 1 хвилини) або фото про те, як ви висаджуєте або вирощуєте свій Сад Перемоги у дворі, на клумбі, на дачі, на городі, на балконі і навіть на вікні.
  • Опишіть, як можна в домашніх умовах виростити свій власний урожай Перемоги і що ви плануєте з ним робити (готувати смачні салатики, консервувати помідори та ін.).
  • Запросіть друзів та знайомих долучитися до флешмобу та тегніть їх у дописі.
  • Використовуйте хештеги кампанії, щоб про ваш досвід дізналося якомога більше людей #VictoryGardensUA #СадиПеремоги #ГородніВійська #СадиДляПеремоги.

Єднаймося! Українці, перемога за нами! 🌱🇺🇦

За матеріалами rubryka.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *