Меценати з Одещини долучились до спорудження пам’ятника православному святому. ВІДЕО

Благодійний Фонд «Рідний Край» з Одещини разом з благодійним фондом « Сузір’я турботи» та благодійним фондом «Русское наследие» (Russian Heritage) з американського міста Лос-Анджелес взяли участь в спорудженні пам‘ятника Вселенському православному святому Іоанну Шанхайському та Сан – Франциському.

Іоанн ШанхайськийЦя історія поки що нова для України, та визначна для всього православного світу. Він народився на Донеччині, у селі Адамівка, у дворянській родині Максимовичів. Монахом був з дитинства, – переповідали про нього сучасники. Закінчив Харківський юридичний університет. У 1920 році сім’я змушена була емігрувати з України. У Сербії закінчив богословський факультет Бєлградського університету. В 1926 році прийняв постриг з ім’ям Іоанн. Служив у Франції, Китаї, на філіппінському острові Тубабао, Брюсселі та Сполучених Штатах. На кожному місці служіння Владика Іоанн будував храми, піклувався про сиріт, проявляв дари зцілення. Тому його називають Вселенським православним святим.

Нині по всьому світі будуються храми в честь Іоанна Шанхайського, який і по смерті завжди спішить на допомогу тим, хто звертається до нього. З ініціативи православних людей США та по благословінню Іларіона Митрополита РПЦЗ, вдячні православні християни вирішили в честь 100-річчя заснування РПЦЗ (Російська православна церква за кордоном) подарувати пам’ятник Владики Іоанна Українській Православній Церкві, а саме скиту Святителя Іоанна Шанхайського, який знаходиться на місці будинку батьків Архієпископа Іоанна в селі Адамівка. Так символічно Святитель Іоанн Шанхайський, через 100 років, повернувся на свою рідну землю, до України.

Любов Ганченко2 липня 2021 року в селі Адамівка в скиту Іоанна Шанхайського та Сан Франциського відбулися урочистості з нагоди відкриття памятника Вселенському Святому. Це один із найбільших проектів, у якому взяв участь Благодійний Фонд «Рідний Край», заснований в селі Ясеново на Одещині.

Головною ініціаторкою відкриття дивовижної історії православного світу, про яку має знати Україна, стала Любов Василівна Ганченко. Сама вона також родом з Ясеново, працювала у школі, відкрила краєзнавчий музей ім. С. Рахубенка у рідному селі. Останні 13 років живе і працює в Лос-Анджелесі, а нещодавно повернулась на рідну землю аби доглянути хвору матір.

Сергій Паровик Свою діяльність Любов Василівна спрямовує на просвітництво, відродження духовності, і не лише в рідному краї, а й за межами Одещини. Разом з меценатами з благодійного фонду, серед яких Анатолій Артеменко, Сергій Паровик, Олександр Шевченко, Валерій Устянський пані Любов долучилась до відкриття пам’ятника видатному святителю.

До речі, Благодійний фонд “Рідний край” співпрацює із фондами «Сузір’я Турботи» з м. Київ та доброчинцями, які долучаються до духовних проєктів. Традиційно фонд надає допомогу для проведення дня Святого Миколая у с. Ясеново, щороку здійснює чимало цікавих проектів, спрямованих на відродження народної спадщини, розвиток мистецтва, підтримку творчих ініціатив дітей та підлітків. У 2021 році БФ відзначив 15 років заснування, оновив експозицію місцевого краєзнавчого музею біля відновленого Свято-Покровського храму, що в селі Ясенове Друге.

скитА ще Любов Василівна висловлює подяку другу із міста Лос-Анжелес Євгенію Солоніну та директорці фонду «Сузір’я Турботи» Тетяні Ткаченко із міста Київ . Незважаючи на відстань, православні українці завжди намагаються допомагати рідному краю.

Ініціатори запрошують всіх, хто знає про чудеса і славу Іоанна Шанхайського, так само як і тих, хто почув про нього вперше, підтримати духовний проєкт. Україна має багато святих, але Іоанн Шанхайський – наш сучасник і земляк, який завжди приходить всім на допомогу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *