Вісім громад Одещини отримали мініавтобуси для сільських дітей з інвалідністю

12 мільйонів гривень для закупівлі та обладнання восьми мобільних інклюзивно-ресурсних центрів виділили з бюджету області та громад. Фахівці всередині транспорту зможуть надавати психолого-педагогічну допомогу, оцінювати розвиток дитини та коригувати поведінку за допомогою ігор та навчальних матеріалів.

автоКлючі від пересувних ІРЦ представникам територіальних громад вручив голова Одеської ОДА Сергій Гриневецький.

Усі вісім мініавтобусів обладнанні дидактичними матеріалами для дітей з інвалідністю з віддалених населених пунктів, які не мають можливості навчатися в інклюзивних класах та відвідувати психологів та логопедів. Всередині машини обладнані навчальними матеріалами, іграми для розвитку дитини.

інклюзіяАвтівки закупили для розвитку дітей з інвалідністю у 8 громад Одеської області. Серед інклюзивно-ресурсних центрів – Доброславський (Одеський район), Березівський (Березівський район), Великомихайлівський (Роздільнянський район), Подільський (Подільський район), Татарбунарський (Білгород-Дністровський район), Болградський (Болградський район), Саф’янівський (Ізмаїльський район) та обласний ресурсний центр підтримки інклюзивного навчання комунального закладу вищої освіти «Одеська академія неперервної освіти Одеської обласної ради».

Один з восьми мобільних центрів поїде до Великомихайлівської ОТГ. Там його потребують 128 дітей з інвалідністю, каже директорка місцевого інклюзивно-ресурсного центру Вікторія Райковська. За її словами, раніше ці діти були вимушені самостійно навчалися вдома, не було змоги оцінювати їх стан та надавати допомогу. Виїжджати центри будуть планово після отримання заяв від батьків.

Гриневецький

“Сьогодні 2375 дітей з особливими освітніми потребами мають змогу отримати навчання поруч зі своїми однолітками і, окрім того, отримувати і корекційні, і реабілітаційні послуги в закладі загальної та середньої освіти. На сьогодні, у нас 115 дітей з особливими освітніми потребами мають змогу отримати професію у закладах професійно-технічної освіти. Загальна вартість ось цих 8 автобусів – це 12 мільйонів гривень. Вартість одного автобуса разом з переобладнанням та дидактичними матеріалами – 1,5 мільйона гривень”, – розповів директор Департаменту освіти та науки Одеської обладміністрації Олександр Лончак.

До слова, Одещина має найбільшу кількість в Україні ресурсних центрів, їх 40. Та враховуючи те, що область найбільша за територією, має найбільшу кількість об’єднаних територіальних громад, то однією із проблем щодо супроводу навчання здобувачів з особливими освітніми потребами є бар’єрна недоступність та віддаленість сімей з дітьми даної категорії від інклюзивно-ресурсних центрів, що унеможливлює належний психолого-педагогічний супровід фахівцями інклюзивно-ресурсних центрів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *