Антибіотики в Україні купуватимуть виключно за е-рецептом: як його отримати?

Аптеки з 1 квітня 2022 року продаватимуть антибіотики виключно за електронними рецептами. А в лікарнях відстежуватимуть їхнє споживання. Це має запобігти надмірному та нераціональному використанню препаратів. Про раціональність такого рішення розповів Роман Колесник, керівник відділу антимікробної резистентності та інфекційного контролю Центру громадського здоров’я.

Чому важливо контролювати обіг антибіотиків?

Ми всі чудово розуміємо, що антибіотики — це не лише користь від ліків, але й чимало побічних ефектів для організму. Зокрема антимікробна резистентність. Тому відстежувати кількість спожитих українцями антибіотиків, процедуру їхнього призначення, спосіб вживання та причини, з яких українцям призначають ті чи інші препарати, є дуже важливим для того, щоби розуміти і корегувати наші призначення, майбутні дії”, — наголосив Роман Колесник.

Чому українці часто займаються самолікуванням?

“Якщо говорити про опитування, то від 30 до 60% антибіотиків в Україні споживаються нами неправильно. За деякими даними ця кількість є ще більшою”, — зауважив експерт.

За словами Колесника, українці займаються таким самолікуванням, оскільки переконані, що мають знайти якусь панацею від хвороб, а пандемія COVID-19 лише загострила це сприйняття.

Очікувати, коли організм самостійно поборе хворобу, пити велику кількість рідини, вживати достатню кількість їжі, приймати препарати від температури — українцям цього недостатньо. Тому вони йдуть на додаткові ризики, купують ліки в аптеці за порадами знайомих чи з Інтернету, і в такий спосіб самі собі шкодять.

Антибіотики, як і будь-який лікарський засіб, окрім того, що мають позитивний ефект, мають також і негативний ефект. Можуть виникнути побічні алергічні та токсичні реакції, а також ми провокуємо антибіотикорезистентність.

Коли мікроорганізм на постійній основі перебуває у стресовій ситуації, то пристосовується до неї, відзначив експерт.

Основними причинами розвитку антибіотикорезистентності є неправильне і нераціональне споживання ліків. Експерт радить консультуватися у лікаря щодо їх приймання, а також контролювати вживання антибіотиків протягом усього життя.

Як заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко на брифінгу, на тлі пандемії фіксується значне зростання продажів антибактеріальних препаратів і збільшення відсотка їх використання в лікарнях. Але загроза вироблення стійкості до антимікробних препаратів зводить нанівець немало досягнень медичної науки.

Тому одним з наших пріоритетів в 2022 році буде боротьба із стійкістю до антимікробних препаратів і контроль інфекцій, які передаються при наданні медичній допомозі. З 1 січня в установах охорони здоров’я, що надають стаціонарну медичну допомогу, введений облік споживання антимікробних препаратів з груп спостереження і резерву. У переліку 29 лікарських засобів. Ми знатимемо, які саме антибіотики призначають пацієнтам в стаціонарних відділеннях і чому”, – сказав Ляшко.

Крім того, за даними Центру громадського здоров’я, майже 64% людей помилково вважають, що ГРВІ і застуду можна лікувати антибіотиками. В результаті виникає неправильне вживання антибактеріальних препаратів, що призводить до того, що вони втрачають свою ефективність і усе менше захищають від серйозних інфекцій.

“Антибіотики лікують інфекційні хвороби, викликані бактеріями і зовсім неефективні у боротьбі з вірусними хворобами”, – підкреслив Ляшко.

Отримати електронний рецепт, у тому числі і на антибіотик, за його словами, можна буде тільки після призначення лікаря. У електронному рецепті ліки призначатимуться по діючій речовині, вказуючи його лікарську форму і дозування. Крім того, лікар також вкаже спосіб застосування і тривалість прийому.

“Пацієнт зможе в аптеці, підключеній до електронної системи охорони здоров’я, вибрати будь-який з наявних лікарських засобів, що містить діючу речовину, вказану в рецепті. Електронний рецепт можна буде отримати у будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем”, – пояснив очільник міністерства.

Проте для отримання електронного рецепту необхідно бути зареєстровано в електронній системі охорони здоров’я.

“Подібна умова діє і для аптек і медичних установ – необхідно бути зареєстрованим в електронній системі охорони здоров’я усім працівникам, які будуть залучені в призначення і відпустку ліків по е-рецептам. Після запуску електронного рецепту на антибіотики, наступними етапами планується запуск електронних рецептів на наркотичні засоби, а потім на усі рецептурні препарати”, – підсумував Віктор Ляшко.

Чому ініціативу з контролю за вживанням антибіотиків впроваджують саме зараз?

“В Україні це питання мало б бути вирішеним уже доволі давно. Це є одним із механізмів боротьби з антимікробною резистентністю, який існує у всьому світі. Жодна розвинена країна світу не уникнула прийняття цього рішення щодо контролю за споживанням антибіотиків”, — зазначив керівник відділу антимікробної резистентності та інфекційного контролю Роман Колесник.

Що ж стосується закладів охорони здоров’я, то вони мають призначати правильну й раціональну антимікробну терапію. За багатокомплексною проблемою і контроль за відпуском антибіотиків у аптеках є лише однією її частиною, підсумував фахівець.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *