Єврейська трагедія: в Одесі вшанували пам’ять жертв Голокосту

27 січня відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Цього року – 77 років з дня визволення ув’язнених з нацистського концтабору Аушвіц (Освенцім). З нагоди пам’ятних дат в Одесі відбувся ритуал покладання квітів до пам’ятника жертвам Голокосту та в’язнів гетто у Прохоровському сквері.

ШварцманУ заході взяли участь керівники міста та області, колишні в’язні гетто та концтаборів, представники єврейської громади, військовослужбовці, представники поліції, відомчих структур, міських та обласних адміністрацій, духовенство та громадськість.

Присутні вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання.

«Коли ми забуваємо такі страшні події, вони повторюються. Історія знає багато таких випадків. Забуття пам’яті – це теж злочин, тому цього дня весь світ віддає данину пам’яті жертв Голокосту і передає пам’ять своїм дітям та внукам. Ми також передаємо пам’ять у пам’ятниках, меморіалах, меморіальних скверах та експозиціях у музеях», – зазначив голова Одеської регіональної асоціації євреїв-колишніх в’язнів гетто та нацистських концтаборів Роман Шварцман.

Роман Маркович розповів присутнім про спільну роботу одеської мерії з єврейською громадою і міжнародними партнерами з відновлення та благоустрою місць, які зберігають пам’ять про жахливі події Другої світової війни.

ТрухановДо присутніх також звернувся заступник головного рабина Одеси та Півдня України Фішел Чичельницький, який закликав бути небайдужими та реагувати на всі прояви нетерпимості до інших національностей, виховувати у дітях толерантність.

«Погляньте на наше місто. В Одесі це не повторюється, бо тут пам’ятають та підтримують традиції всіх народів. Я спілкуюсь з представниками різних національностей. І всі єдині в думці: ми можемо бути євреями, вірменами, грузинами, українцями чи росіянами, ми можемо бути повноцінними членами свого народу та законослухняними громадянами нашої України. Це те, що є у нашому місті. Це те, що має бути скрізь», – сказав Фішел Чичельницький.

Як нагадують в одеській міській раді, перший концтабір на території Німеччини був відкритий у 1933 році, найбільший табір смерті Освенцим був звільнений військами 1-го Українського фронту 27 січня 1945 року. Саме тому 27 січня рішенням Генеральної Асамблеї ООН проголошено Міжнародним днем пам’яті жертв Голокосту.

В Одесі, в сквері «Проти забуття» на Люстдорфській дорозі, на згадку про жертв Голокосту 1941 року буде створено меморіал. 22 жовтня 2021 року відбулося закладання капсули часу на місці майбутнього меморіалу з посланням для наступних поколінь.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *