“Велика термомодернізація”: які міста утеплять на Одещині у 2022?

В Одеській області стартує програма “Велика термомодернізація”, яка дозволить набути енергетичної незалежності і застрахуватися від подальшого зростання цін на енергоресурси.

Про це йшлося на селекторній нараді в облдержадміністрації.

У рамках програми президента на Одещині планується утеплити багатоповерхові будинки в Ізмаїлі, Білгород-Дністровському, Южному, Подільську, Чорноморську та Одесі.

“Мета програми – скорочення втрати тепла і споживання газу, що допоможе понизити суми платежках населення і посилить енергетичну незалежність. Йдеться про те, що 70% коштів виділятимуться з держбюджету, а 30% – з місцевого бюджету. На реалізацію програми передбачені близько 50 млрд гривень”, – розповів голова ОДА Сергій Гриневецький.

Очікуваний результат це – зменшення споживання та імпорту природного газу на 1,5 млрд кубометрів в рік, тобто платіжний баланс складе плюс 9 млрд грн; зменшення витрат домогосподарств на оплату житлово-комунальних послуг; зменшення державного бюджету на фінансування субсидій близько 5 млрд грн на рік; створення нових робочих місць; надходження до державного бюджету до 10 млрд грн щороку; залучення масштабного зовнішнього фінансування і досвіду здійснення енергоефективних заходів.

“Зараз ми відпрацюємо з департаментом житлово-комунального господарства Одеської облдержадміністрації пропозиції по першочергових етапах. У пріоритеті міста з населенням більше 30 тисяч, які можуть профінансувати зі свого бюджету участь в проекті. Але якщо яка-небудь громада має не лише бажання, але і матеріально здатна до співфінансування – ласкаво просимо до участі в програмі”, – додав Гриневецький.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *