Село Удобне – персикова столиця України

Два десятиліття історії, тисячі тонн плодів та сучасні технології виробництва – це сільськогосподарський виробничий кооператив “Удобне”, що в Маяківській громаді в Одеській області. Щороку господарство вирощує близько 6 тисяч тонн персиків та нектаринів, повідомляє SEEDS.

“Село Удобне відоме як “персикова столиця України”. Таких обсягів та різноманітності сортів ви не зустрінете більш ніде в нашій країні”, – зазначає голова кооперативу Олександр Бабенко.

У 2021 році господарство отримало грант від Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP) на придбання сортувальної лінії грецького виробництва.

Південний клімат та близькість до лиману створюють досить сприятливі умови для вирощування персиків та нектаринів. Саме тому більшість жителів села удобного займались вирощуванням цих кісточкових. У 2000 році чотири родини вирішили об’єднатися та створили кооператив після паювання землі.

“Ми показали іншим приклад: можна самостійно обробляти свою землю і заробляти на ній та утримувати свої родини. Завдяки створенню кооперативу в селі залишилось багато молоді, село розвивається, а з сусідніх сіл молодь виїжджає”, – розповідає Олександр Бабенко.

Наразі загальна площа персикових садів господарства складає 32 гектара. У плодоносному віці – 18 гектарів персиків. Є експериментальні насадження, де випробовують нові сорти персиків. Крім того, кооператив вирощує 8 гектарів нектаринів, 4 гектара черешні та близько 8 гектарів слив.

Зі зростанням обсягів виробництва збільшились витрати і на трудові ресурси. Встановлення сортувальної лінії дозволило скоротити кількість сезонного персоналу для сортування на 50%. Інших працівників перерозподілили на збір плодів. Це дозволило прискорити роботу кооперативу.

Ми мріємо, щоб Україна процвітала. Можна добре і вигідно працювати в нашій країні, не потрібно тікати за кордон, треба показувати приклад молоді та розбудовувати Україну”, – вважає голова кооперативу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *