“Ніхто десятиліттями нічого не робив”: Андрій Бабенко про реалії громад Роздільнянщини. ВІДЕО

Як живуть громади великого Роздільнянського району? Нагадаємо, після завершення адміністративно-територіальної реформи до складу нового району увійшли 9 ОТГ: Затишанська, Захарівська, Великомихайлівська, Лиманська, Цебриківська, Новоборисівська, Вилокоплосківська, Степанівська та Роздільнянська. Чи пішла децентралізація на користь громадам, – у ексклюзивному інтерв’ю СИЛІ ГРОМАД розповів депутат Одеської обласної ради Андрій БАБЕНКО.
На думку пана Андрія, кожен голова громади на своїй території старається ефективно працювати на благо людей. І попри нестачу фінасування, при великому навантаженні, “ковідних” перипетіях вже другий рік поспіль працюють з повною віддачею. Проте, проблеми, які громадам доводиться вирішувати, накопичувались не рік-два, а протягом попередніх десятиліть, – і стали справжніми викликами для новостворених ОТГ:
“Є такі громади, приїздиш до них – там школа в жахливому стані, вікна ще дерев’яні стоять, дахи течуть, звичайно, стараємось максимально їх міняти в найкоротші терміни. Тому що це діти, які щодня там перебувають, навчаються. Мова про Захарівську громаду, де ми ті дахи поміняли, максимального й голова ОТГ постарався, і депутатський корпус, і моя команда. Є такі виклики, іноді здається, що ніхто нічого дуже довго не робив, таке враження складається”, – ділиться депутат облради.
Невтішна ситуація і з місцевими дорогами, які з’єднують адміністративні центри громад з прилеглими селами. І якщо один з відрізків шляху, від траси Одеса-Київ до Роздільної, потрапив у президентську програму “Велике будівництво”, то з віддалених населених пунктів селяни долають кілометри бездоріжжям. У деяких селах, де проживає 2-2,5 тисячі людей, досі немає дитячих садків. Така ситуація, наприклад, у селі Виноградне, що увійшло до складу Роздільнянської міської громади. Тому зараз, ділиться Андрій Бабенко, разом з місцевою владою підшукують приміщення, в якому можна було б розмістити навчальний заклад.
“Кожного разу нові виклики і нові проблеми, куди б ти не приїхав, і дороги, і освітлення нема, комунікацій, навіть відділення “Укрпошти” закриваються, нема медичних закладів, – і це все на фоні того що зима йде сувора зі снігами, морозами.  Зрозуміло, громади стараються, голови ОТГ, заступники, я всі громади маю на увазі, щоб бути єдиними і мати комунікацію між усіма селами”, – пояснює Андрій Бабенко.
В умовах тотального підвищення цін на енергоносії, постало питання, як вижити сільським мешканцям з мізерними заплатами та пенсіями? Андрій Бабенко має власний досвід, як допомогти селянам у зимовий період. Так, напередодні опалювального сезону у Роздільній він став ініціатором зустрічі з представниками Держлісгоспу, на якій узгодили правила збирання сухого лісу громадянами. Лісники пішли назустріч ініціативним громадянам, аби ті допомогли привезти сухостій людям, котрі не мають чим опалювати свої домівки.
Протягом 2021 року Андрію Бабенку вдалося “затягти” з обласного бюджету для громад Роздільнянщики 3,5 млн гривень. Вони пішли на оновлення харчоблоку в с. Виноградар Роздільнянської ОТГ , новий дитячий майданчик у Великомихайлівській громаді, облаштування центральної алеї при в’їзді до Захарівської громади та відновлення приймального відділення у центральній лікарні. Крім депутатського фонду, Андрій Бабенко залучає на громади свого округу і кошти з благодійного фонду, допомагаючи бідним родинам, людям з інвалідністю, а ще – будує храм в Йосипівці Захарівської громади.
Повне інтерв’ю з Андрієм Бабенком дивіться у ВІДЕО:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *