Вдалий старт: які зміни зробила Тарутинська громада за рік від створення? ВІДЕО

Тарутинська селищна територіальна громада, що на Одещині, була утворена 2020 року і об’єднала 16 населених пунктів, де проживає майже 24 тисячі населення. Сьогодні у її складі 11 старостинських округів. Як відпрацювала громада свій перший рік у новому адміністративному статусі? Які зрушення здійснила місцева влада в освіті, медицині, ремонті доріг, – і хто їй у цьому допомагає?

СИЛА ГРОМАД побувала на місці, щоб дізнатись про головні зміни на цій території.

Савва ЧерневСелище Тарутино – обличчя громади, переконаний її очільник Савва Чернєв, сюди приїздять іноземні гості, консули, люди – проте місцева влада розвиває усі села, що входять до її складу.

У спадок від колишнього райому Тарутинська громада отримала всю освітню сферу, художню, спортивну школи, дитсадки, амбулаторії, бібліотеки, Будинок милосердя для літніх людей, – а разом з ними і ряд проблем, безробіття, і – розбиті дороги. Проте, вже за рік роботи є що показати. Вже розпочата реконструкція дитсадка у селищі Березине, де гостра проблема з нестачею місць. Кошти виділені з держбюджету, садок обіцяють здати в експлуатацію у 2022-му. До речі, харчування у школах громада зробила безкоштовним для батьків. А також громада зараз самостійно утримує літніх людей.

дорогиУ Тарутинській ОТГ будуються й дороги: так, завдяки президентській програмі “Велике будівництво” відремонтовані головні магістралі, що з’єднують села громади із центром. До кінця 2023 року, переконаний голова, на території громади не буде розбитих доріг.

А все тому, що цього року Тарутинська влада придбала у кредит власний грейдер. Спецтехніка разом з новими тракторами зберігається у комунальному підприємстві. Завдяки грейдеру влада хоче не просто навести лад на своїх дорогах, а й заробляти кошти у бюджет, надаючи послуги сусіднім громадам.

“Ми хочемо обновити техніку, бо вона нам дісталась з 60-х років, добиті прицеи, трактори, водомережі зношені на 90%, потрібно вкладати величезні кошти в модернізацію.Тому поки що наші комунальні підприємства дотаційні.  Але у 2021 році ми вирішили обновити техніку, взяли кредит в “Укргазбанку” на 5 років, завдяки йому і свої дороги полагодимо, і заробимо еошти в бюджет. Сьогодні рівняємо щебнем, а взимку будемо з ним чистити сніг”, – розповів СИЛІ ГРОМАД Тарутинський голова Савва Чернєв.лікарня

Масштабні зміни відбулись і в Тарутинській центральній лікарні: цього року медичний заклад уклав 8 пакетів з НСЗУ, проведена реконструкція приймального відділення, тут нові оглядові, палати, операційна, санвузли, чистота, і затишок.  Догляд за хворими – в пріоритеті. Сюди закупили нове обладнання,  сучасний рентген, працює кабінет телемедицини, врахували потреби людей з інвалідністю.

Щороку, розповідає керівник медзакладу Юрій Савицький, вимоги до медицини змінюються, та в кожному питанні свою допомогу надає місцева влада. Особливо важкою стала остання хвиля коронавірусу у листопаді 2021 року, поток пацієнтів не зупинявся, довелося відкрити додаткове ковідне відділення в терапії. Зараз тут ще багато хворих, всього вистачає, проте перебої з киснем не оминули медиків.

технікаЩоб запобігти нестачі кисню, у медзакладі готові встановити кріоциліндр, майданчик під нього вже готовий. А ще тут є одне нововведення, вже з ініціативи голови громади – доставка гарячих обідів для медиків, які рятують хворих на коронавірус. Цілий місяць цих сподвижників підтримує фермерське господарствло “Кристал”, яке щодня, навіть у вихідні привозить поживні страви лікарям обох відділень.

Справедливий розподіл коштів і максимальна економія бюджету – головний принцип роботи місцевої влади. Савву Степановича Чернєва поважають за його управлінські якості: адже раніше він збудував потужне фермерське господарство, тому й довірили міцному господарю цю важливу посаду. Зізнається: як в бізнесі, так і в кріслі голови – економить, деколи торгується, заощаджуючи гроші громади.

“Це велика відповідальність, яку я несу не лише за Тарутино, а за кожне село, знаю їхні проблеми, міркую, як їх вирішити, працюємо над кожним питанням”, – каже Савва Степанович.

ВольноеРозвиток фізкультури і спорту – ще один пріоритет Тарутинської ОТГ. Наступного року місцева влада збирається збудувати аж 3 нові стадіони: у селі Березине, Виноградівці, у Тарутиному планують реконструкцію стадіону “Колос” зі штучним покриттям. До речі, починаючи з вересня у всіх 15 школах Тарутинської громади зранку почалися фізкультзарядки. Це ще одна ініціатива Сави Степановича, адже він – педагог за освітою. Така ініціатива знайшла велику підтримку і стала прикладом для наслідування для інших громад.

Великі надії Тарутинська влада покладає і на своїх спортсменів, адже цьогорічні досягнення – вражаючі. Борці, яких виховують наставники у тутешніх секціях, прославили Тарутине на міжнародній арені, на чемпіонаті світу в Японії тарутинські хлопці вибороли медалі у вільній та пляжній боротьбі.

Тарутинська громада ефективніше працює і зі своїми платниками податків. Ще 30% коштів знаходяться в тіні, – проте, скоро і з цим наведуть лад, закликають легалізувати свої доход фермерів, торговців, власників землі, – адже від податків залежить добробут громади. Сьогодні власних надхожень громада має 127 мільйонів гривень, левова частка – це доходи від землі.

Звітуючи за рік роботи, Савва Чернев підсумовує: громада змогла витримати своє навантаження у соціальній і комунальній сфері. Зібрала міцну команду, закупила техніку, ремонтує дороги, садки, школи, відновила лікарню – і б’ється за кожне збережене робоче місце.

Проблем буде ще багато, але вже зараз ясно: Тарутинська громада зробила вдалий старт, бо її команду очолив ефективний менеджер, який дбає і примножує кошти платників податків.

Більше – у ВІДЕО від СИЛИ ГРОМАД:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *